Hlavní obsah

Mraky lidí na pražské náplavce. K opatřením jsou už apatičtí, přiznali strážníci

– Praha • Aktualizováno

Tisíce obyvatel hlavního města se ve slunečném počasí vydaly na náplavku v Podskalí a do pražských parků. Lidé posedávali ve skupinkách, bavili se, popíjeli nebo jen opalovali. A mezi nimi procházeli policisté, projížděla policejní auta a z amplionů na vozech jim muži zákona připomínali, aby se lidé nesrocovali a měli nasazené respirátory. Ochrana dýchacích cest totiž valné většině chyběla.

Policejní kontroly na pražské náplavceVideo: Aktu.cz

 
Článek

Podskalskou náplavku zaplnili lidé již v úterý odpoledne. Rovněž ve středu seděli zejména na nábřežní hraně. Většina lidí neměla nasazeny roušky ani respirátory, podle reportéra ale povětšinou dodržovali rozestupy, s výjimkou skupinek lidí, kteří na náplavku dorazili společně.

Porušování opatření řešili policisté domluvou.

Davy lidí obsadily pražskou náplavkuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Mluvčí policie Eva Kropáčová uvedla, že do pražských parků a dalších míst, kde se lidé začali odpoledne srocovat a chytat slunce v nezvykle teplém počasí, vyrazily dohromady stovky policistů. Žádné incidenty neřešili, kontrola například nošení roušek nebo dodržování rozestupů končila domluvami.

„Žádné problémy jsme nezaznamenali, lidé většinou poslechnou upozornění,” sdělila mluvčí k 18. hodině. Policisté podle ní také oslovují lidi pomocí amplionu z auta.

Foto: Aktu.cz

Policie byla kontrolovat na pražské náplavce,jestli lidé dodržují vládní nařízení a nosí roušky (31. března 2021)

V Praze nejen náplavka

Podle mluvčí pražských strážníků Ireny Seifertové je mezi lidmi patrná frustrace z dlouhotrvajících omezení. „S tím je spojena i nálada ve společnosti, která je rozdělena na ty, co jsou vystrašeni a bojí se, a ty, kteří s opatřeními nesouhlasí, bojkotují je či jsou vůči nim již apatičtí. Strážníci v ulicích nyní stávají jakýmisi hromosvody," uvedla.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obsadila Žižkovské zahrádkyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

V centru se obyvatelé metropole nevydávali pouze na náplavku, ale spousta jich zamířila na Střelecký ostrov nebo na Kampu. Většinou zejména posedávali ve skupinkách. Roušky měla podle odhadu reportérky ČTK asi třetina lidí, a to zejména ti, kteří někam šli. Na Vltavu se pak vrátila šlapadla. Na Vyšehradě se procházeli lidé většinou po dvojicích, větší skupinky zde odpoledne neposedávaly.

Stovky Pražanů ve slunečném počasí vyrazily i do Havlíčkových sadů, známých jako Grébovka. Většina z nich se procházela nebo opalovala bez roušek.

Foto: Aktu.cz

Policie byla kontrolovat na pražské náplavce,jestli lidé dodržují vládní nařízení a nosí roušky (31. března 2021)

Již po poledni se začali lidé scházet také v Riegrových sadech, a to zejména v místě, kde je výhled na město. Lidé zde posedávali, jedli a pili. Vydali se také na venkovní posilovnu.

Skupinky lidí bylo možné vidět také v Hostivařském lesoparku mezi Prahou 11 a 15. Na procházku vyrazili obyvatelé Jižního Města také do okolí retenční nádrže na košíku a na Trojmezí.

Městská policie od pondělka řešila na devět stovek porušení vládních opatření proti šíření covidu-19. Nejčastějším prohřeškem bylo nezakrytí dýchacích cest a lidé porušovali rovněž zákaz vycházení po 21:00.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní kontroly na pražské náplavceVideo: Novinky

Větší množství lidí se v posledních dnech na veřejných prostranstvích v metropoli zdržuje v souvislosti s hezkým počasím. Situace vyvrcholila v úterý odpoledne a večer, kdy do ulic vyrazili policisté, kteří kontrolovali frekventovaná místa a lidi vykazovali z důvodu porušování protiepidemických opatření, zejména nedodržení povinnosti nošení roušek a zákazu pití alkoholu na veřejnosti.

Zasahovali například na náplavce, v Riegrových sadech nebo u pivních zahrádek na Ohradě v Praze 3. Policisté podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové provedli v úterý asi 1600 kontrol tohoto typu, dalších 6000 se týkalo zákazu pohybu mezi okresy.

Reklama

Výběr článků

Načítám