Hlavní obsah

Screening kvůli koronaviru bude na všech českých letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Informační kampaň a cílený screening cestujících kvůli šíření nového koronaviru se od pátku rozšíří na všechna letiště v Česku. Dosud tato opatření platila pouze na letišti v pražské Ruzyni. Ve čtvrtek to sdělilo ministerstvo zdravotnictví. Resort ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem také zřídí speciální infolinku pro veřejnost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Letiště Václava Havla zpřísňuje opatření proti koronaviru.

Článek

Globální stav zdravotní nouze kvůli současné epidemii nového koronaviru vyhlásila WHO ve čtvrtek večer.

WHO vyhlásila globální stav zdravotní nouze

Evropa

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uvedl, že za současné situace považuje dočasný zákaz přímých letů z Číny do Česka jako legitimní. V pondělí o tom bude rozhodovat vláda.

"Ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem také spouštíme speciální infolinku, na kterou se můžou občané obracet v případě, že si nebudou vědět rady," uvedl ministr Vojtěch. Infolinka pro veřejnost kvůli koronaviru má číslo 724 810 106 a bude fungovat každý den od 09:00 do 21:00 hodin.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ruzyňské mezinárodní letiště zavedlo preventivní opatření už v minulých dnech. Pro pasažéry, kteří pociťují příznaky nemoci, je k dispozici stálá lékařská služba. Lety z Číny jsou odbavovány pouze na dvou k tomu určených branách, které podléhají zvýšeným hygienickým opatřením, dezinfikují se po každém letu.

Ministerstvo zahraničí s okamžitou platností přestalo Číňanům vydávat víza

Domácí

To platí i pro brány jiných mezikontinentálních letů. Dezinfikovány jsou i odbavovací přepážky a po letišti je rozmístěno přes 60 zásobníků s antibakteriálními gely.

V prostorách letiště jsou také tabule, které informují cestující o tom, jak postupovat v případě, že na sobě pozorují příznaky onemocnění a přiletěli z oblasti ohniska nákazy. Zaměstnanci také cíleně sledují cestující, u kterých se projevují příznaky nemoci, ty následně odkazují na lékařskou službu.

Nikdo nesmí na pevninu. Na výletní lodi u Říma uvízlo kvůli koronaviru sedm tisíc lidí

Evropa

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek uvedl, že v pondělí možná navrhne vládě v souvislosti s obavou z šíření koronaviru dočasně zakázat veškeré lety z Číny do Česka. Zatím všechny lety fungují standardně.

Koronavirus se začal šířit z čínského Wu-chanu. Celosvětově je kolem 8100 případů onemocnění, většina v Číně. Nemoci podlehlo přes 170 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám