Hlavní obsah

Pražská záchranka bude v terénu podávat místo transfuzí krevní bílkovinu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská záchranná služba začala ve spolupráci s leteckou záchrankou jako první v ČR testovat podávání krevních derivátů ovlivňujících srážlivost krve přímo v terénu. Krevní ztráty a s tím související komplikace patří mezi nejrizikovější faktory, které mohou pacienty například po autonehodách ohrožovat na životě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„V posledních letech se ukazuje, že klíčovou roli v mechanismu život ohrožujícího šoku nehraje ani tak snížený objem krve, ale jde hlavně o ztrátu dalších důležitých funkcí, které mají s krevní ztrátou přímou souvislost. Tou nejkritičtější poruchou je vyčerpání faktorů krevní srážlivosti, kvůli čemuž se nemohou uplatnit přirozené mechanismy zástavy krvácení a rozvíjí se závažný šokový stav,“ popsal primář pražské záchranky Ondřej Franěk.

Podávání krve v terénu je krajně problematické, neboť je nutné skladovat ji při nízké teplotě, zatímco při podání pacientovi musí být ohřáta na tělesnou teplotu, aby tělo neutrpělo šok. V přednemocniční péči je navíc v našich podmínkách reálné podat pacientovi mezi 0,3 a 0,4 litru krve. Krevní ztráty se však mohou pohybovat i v řádech litrů.

Záchranáři se po dohodě s pražskými traumacentry dohodli, že budou podávat místo krve koncentrovanou specifickou krevní bílkovinu fibrinogen.

„Právě ten hraje v systému krevní srážlivosti klíčovou úlohu, protož je posledním článkem celého řetězce bezprostředně přispívajícím k tvorbě krevní sraženiny,” připomněl Franěk.

Posádky vrtulníků letecké záchranky budou mít k dispozici fibrinogen v množství odpovídajícím zhruba obsahu této bílkoviny v 1,5 litru krve. Jeho podání tak bude výrazně účinnější než dávka krevní transfuze. Podle lékařů tím navíc dojde k eliminaci řady možných komplikací.

„Přestože je nová léčba nákladná, věříme, že se podaří prokázat její příznivý vliv na osud pacientů se závažným úrazem a postupně se stane standardem na celém území ČR,” míní primář Franěk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám