Hlavní obsah

Pražská TOP 09 opět našla s ODS společnou řeč

Právo, Novinky, dan, jim
Praha

Pražské organizace stran TOP 09 a ODS nasadily v úterý před novináři po vyjednávání o koaliční smlouvě smířlivější tón. Lídr TOP 09 Zdeněk Tůma prohlásil, že rozpory z minulého týdne již obě strany překonaly. Lídr ODS Bohuslav Svoboda se s ním shodl, že společná vláda nad hlavním městem se zdá být o něco reálnější.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Zdeněk Tůma (vlevo, TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS). Ilustrační foto

Článek

„Už jsme za tím,“ řekl doslova Tůma k roztržce mezi TOP 09 a ODS, která minulý týden eskalovala, když TOP 09 nařkla ODS, že se snaží jednat ve prospěch podnikatelů napojených na radnici.

Nadále hodlají obě strany pokračovat ve vyjednávání, další setkání si naplánovaly na čtvrtek, kdy se začnou bavit o personálním obsazení rady hlavního města.

Nyní se snažili vyjednávači doladit nesrovnalosti, mluvili o konkrétních problémech, které ODS s programem TOP 09 měla. Došlo i na plánovanou novelu rozpočtového určení daní, s níž chtějí Starostové spříznění s TOP 09 snížit městům příspěvky od státu ve prospěch menších obcí.

Zvýšilo se procento pravděpodobnosti, že by mohla vzniknout koalice TOP 09 a ODS
Bohuslav Svoboda

Právě to bylo také jedním z bodů sváru, podle Svobody by tím Praha přišla až o 14 miliard korun, což by údajně zastavilo několik významných staveb jako například pražského okruhu nebo metra linky D. Nicméně podle Svobody našli vyjednavači lepší formulaci, která ODS vyhovuje a která znamená, že budou bojovat o to, aby Praha nepřišla o peníze.

„Zvýšilo se procento pravděpodobnosti, že by mohla vzniknout koalice TOP 09 a ODS,“ shrnul jednání Svoboda. TOP 09 potvrdila, že válečné sekery zakopali, podle Tůmy by už v pátek mohlo být jasné, zda je pro jeho stranu koalice s ODS správná.

Jako o stále pravděpodobnější se ale v pražských politických kuloárech mluví o koalici mezi ODS a ČSSD. Podle spekulací obě strany čekají na rozhodnutí pražského městského soudu o stížnostech na průběh voleb. Pokud volby nezruší, občanští a sociální demokraté údajně poté ohlásí spolupráci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám