Hlavní obsah

Praze zůstane 70 prázdných bytů z prodávaných domů na Černém Mostě

Novinky, Petr Janiš
Praha

Hlavní město prodá obyvatelům poslední čtyři panelové domy na Černém Mostě. Ponechá si však 70 prázdných bytů. S návrhem Adama Zábranského (piráti), jak k tomu dospět, souhlasili zastupitelé. I když hlavně ODS dávala najevo, že by raději prodala vše najednou, opozice návrh podpořila.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Město se podle Zábranského stane členem družstev v prodávaných domech ve Vašátkově, Smítkově, Vlčkově ulici a v projektu Výhled Černý Most. Celkem v nich prodalo lidem několik set bytů. Družstva nyní žádají o úvěry a celá transakce má být dokončena v lednu.

Cena za byt se pohybuje pod hranicí 40 tisíc korun za metr čtvereční, ceny na trhu mohou být mnohem vyšší. Kdyby město prázdné byty v domech prodalo, jiné za takovou cenu nezíská.

„Znamenalo by to, že se zbavíme prázdných bytů za cenu 35 až 38 tisíc korun za metr čtvereční. Z mého pohledu by to byl až zločin,“ řekl Zábranský. Cena za 70 bytů převyšuje 171 milionů korun.

Opozice je proti

Místostarosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS) upozornil, že nemovitosti nejsou v dobrém stavu a bude do nich třeba investovat. „Bavíme se o desítkách milionů korun, které bude magistrát nucen vynaložit,“ uvedl Zajac.

Praha prý měla prodat vše, i když se její bytový fond už značně ztenčil. Pro šéfku klubu ODS Alexandru Udženiju je soukromé vlastnictví lepší než jakékoli jiné. „Nectíte soukromé vlastnictví,“ vyčetla koalici.

ODS ale za své vlády nad Prahou rozprodala, co mohla, upozornil šéf výboru pro bydlení Pavel Zelenka (Praha sobě). „Za 22 let, co jste měli město v péči, jste předvedli, že se nechcete o nic starat,“ vytkl Zelenka Udženiji.

Průměrný Pražan by nyní na byt vydělával 14 let, nesměl by ale jíst a platit daně

Ekonomika

Byty podle Zábranského Praha potřebuje pro profese, které podporuje. „Všechny tyto byty budou určeny pro ně, pro učitele a pro sociální pracovníky,“ konstatoval Zábranský. O domy se podle něho budou starat družstva nebo společenství vlastníků jednotek a město bude přispívat podle svého podílu v domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám