Hlavní obsah

Prázdniny mohou ovlivnit druhé kolo senátních voleb

Právo, luk
PRAHA

Volební účast, a tím i výsledek druhého kola voleb do třetiny Senátu, mohou významně ovlivnit podzimní prázdniny, které připadají na čtvrtek a pátek. Školní volno nejspíš vyláká řadu rodin s dětmi mimo bydliště.

Článek

Volby začnou v pátek a budou pokračovat v sobotu. Svou roli sehraje i počasí, které se má koncem týdne zhoršit. To by sice mohlo lidi odradit od cest na chaty či chalupy, ale také od návštěvy volební místnosti.

Podle předpovědí má být v pátek oblačno s přeháňkami a 15 až 19 stupňů. Od soboty se má začít ochlazovat na 10-15 stupňů a čekají se opět dešťové přeháňky.

V minulosti byla účast v druhém kole senátních voleb nízká. Před dvěma lety přišlo k urnám pouze 18,41 procenta lidí. Účast v druhém kole byla vždy nižší než v prvním s výjimkou roku 2002, kdy se konalo společně s komunálními volbami.

Nižší účast nahrává stranám, které mají disciplinované voliče. To platí o ODS, KSČM a KDU-ČSL. Komunisté však současně mají k horní komoře vlažný vztah. Podobně je tomu u voličů soc. dem.

Lístky z prvního kola použít nejde

Před druhým kolem senátních voleb lidé nedostanou do schránek hlasovací lístky, vyzvednou si je až ve volebních místnostech. Občané nebudou moci použít lístek se jménem finalisty, který by jim případně zbyl z prvního kola. Pokud by tak učinili, jejich hlas by byl neplatný. Lístek by nebyl v souladu se zákonem na předepsaném tiskopisu.

"Hlasovací lístky postupujících kandidátů budou vytištěny na papíru jiné barvy," přikazuje volební zákon. Zatímco lístky pro první kolo byly našedlé, pro druhé kolo budou žluté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám