Hlavní obsah

Pražané si na prodloužený provoz metra zvykají, taxikáři bědují

Novinky, Lubomír Holuša
Praha

Od soboty 4. září mohou cestující v Praze využít prodlouženého provozu metra. Novinky zjišťovaly, zda jsou Pražané nebo návštěvníci metropole s novou službou spokojeni. Z jejich odpovědí vyplývá, že málokdo z nich možnosti odcestovat domů později využil, všichni však tuto výhodu vítají. Jinak jsou na tom však pražští taxikáři, kterým tak klesá počet zákazníků.

Článek

„Myslím, že je to dobře,“ odpověděl jeden z cestujících na otázku, zda je s tím, že se vstup do metra o víkendu uzavírá o hodinu později, spokojen. „Chodíme na různé akce a nemáme se jak dostat domů.“

„Zatím jsem toho nevyužil, ale určitě bych využil. Když člověk někam v pátek, sobotu jde, tak určitě je to dobrý nápad,“ uvedl další dotázaný. Podobně odpovídali i další cestující, jeden z nich dokonce navrhl, aby tato služba fungovala nepřetržitě po celý víkend.

Na rozdíl od cestujících, kteří by prodlouženého nočního provozu metra využili a ušetřili tak za taxi, samotní taxikáři novou službu příliš nekvitují. „Myslím si, že asi nějaké to procentíčko ubere, ale všeobecně je těch lidí málo, takže to metro nepřidá,“ prohlásil jeden z oslovených taxikářů.

„Jestli zrovna metro, to opravdu nevím, ale zákazníků je míň všeobecně,“ postěžoval si další.

Zkušební provoz potrvá do konce roku

Dopravní podnik města Prahy zatím prodloužený provoz metra chápe jako zkušební a teprve za tři měsíce vyhodnotí výsledky. „V současné době probíhá zkušební provoz, který bude ukončen k 31. 12. 2010. V průběhu posledního měsíce zkušebního provozu dojde k vyhodnocení a v případě pozitivních výsledků by provoz navazoval od 1. 1. 2011,“ řekla Novinkám Monika Lojínová z pražského dopravního podniku.

Provoz pražského metra je v noci z pátku na sobotu a ze soboty na neděli aktuálně prodloužen o 50 až 60 minut a podle odhadů dopravního podniku bude toto prodloužení stát asi 37 miliónů korun ročně - zaplatí je hlavní město. Rada města už dříve schválila pro provoz DPP 1,07 miliardy Kč.

Nejvíce je prodloužen provoz na trase A. Zatímco dříve vyjížděla poslední souprava ze stanice Dejvická o půlnoci, nyní je to až v jednu hodinu. V protisměru ze stanice Depo Hostivař o víkendu vyjíždí poslední vlak v 1:03. Na ostatních stanicích odjíždí poslední souprava kolem 0:50.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám