Hlavní obsah

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno, Zeman souhlasil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právo mít zbraň bude zákonem výslovně zaručeno, platnost zbrojních průkazů zůstane desetiletá. Počítá s tím novela, která také zavede do českého práva nové kategorie zbraní kvůli sporné zbraňové směrnici EU. Novelu v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zákon bude díky novele nově obsahovat pasáž, podle níž "právo nabývat, držet a nosit zbraň je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem". Ustanovení je reakcí na odzbrojovací tendence v Evropské unii.

Nová pravidla na rozdíl od původního vládního návrhu umožní používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní. Zjednodušen bude způsob likvidace zbraní nebo jejich prezentace při výstavních či prodejních akcích. Norma umožní vystavování a přepravování zbraní při kulturně-historických akcích, například při ukázkách historických zbraní během průvodů nebo rekonstrukcí bitev.

Vláda kývla, aby bylo právo na obranu se zbraní v Ústavě. Debata prý byla bouřlivá

Domácí

Novela také jednoznačně umožní biatlonistům a biatlonistkám viditelné nošení jejich zbraní během jejich závodů. Zákon má také zavést požadavky na střelnice. Úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, by musely mít trezory pro jejich uložení.

Zachování desetileté platnosti zbrojních průkazů bylo Sněmovnou schváleno s tím, že policie bude nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné, zejména zdravotní podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám