Hlavní obsah

Stav hromadného postižení osob právně neznamená vůbec nic, řekl právník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stav hromadného postižení osob, který vyhlásili v úterý v Pardubickém kraji, není podle odborníka na zdravotnické právo Ondřeje Dostála podle předpisů žádným mimořádným stavem, ale popisem situace a chování záchranářů například po hromadných nehodách. Pro nemocnice a pacienty to nic neznamená.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Anesteziologicko-resuscitační klinika v Thomayerově nemocnici v Praze, kde ošetřují pacienty s koronavirem.

Článek

V právním řádu se o "hromadném postižení osob" hovoří v zákoně o zdravotnické záchranné službě a jeho prováděcí vyhlášce. "Ta popisuje události typu pádu letadla nebo hromadné havárie, ke které musí vyjet spousta sanitek a řeší se na místě třídění zraněných. Není to však rozhodně zamýšleno na dlouhodobé stavy typu pandemie, ale pro akutní záležitosti," řekl Dostál, který je hlavním expertem Pirátů pro zdravotnictví.

Předpisy nepředpokládají, že by se od hromadného postižení osob odvíjel nějaký mimořádný stav, který by se vyhlašoval. "Mám z toho velmi silný dojem, že Pardubický kraj vyhlásil něco, co neexistuje, nemá to v podstatě žádný právní význam," uvedl.

Pardubický kraj vyhlásil stav hromadného postižení osob. Lůžka na JIP docházejí v celé zemi

Domácí

Postup při hromadném postižení osob navíc popisuje postupy záchranné služby, nikoliv kraje. "Není to nic jako třeba stav nouze nebo ohrožení, který by někdo vyhlásil a nějak to měnilo něčí práva," uvedl.

Je to spíš PR

Pro nemocnice a pacienty tak podle něj neznamená rozhodnutí Nemocnic Pardubického kraje nic. Situaci Dostál hodnotí jako mimořádně právně chaotickou. "Nalézá se spíš v oblasti politického PR," uvedl. Kraje podle něj nemají nyní pro podobnou činnost důvod, protože situaci při celostátní epidemii má řešit stát.

Záchranky do jiných nemocnic vozily pacienty i před epidemií
právník Ondřej Dostál

V Pardubickém kraji přistoupili k vyhlášení hromadného postižení osob v úterý kvůli kritické situaci v nemocnicích. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) v České televizi uvedl, že v regionu už nejsou pro pacienty s covidem-19 volná žádná lůžka intenzivní péče a někteří pacienti leží na přistýlkách. Účinky stavu hromadného postižení osob kraj vykládá tak, že zdravotníci se nemohou věnovat stejně každému pacientovi, ale musí stanovit priority ošetřování.

Dostál upozornil na to, že situace, kdy některé oddělení v nemocnici bylo plné a záchranky musely pacienty vozit jinam, nastávaly i před pandemií. „Kontaktní místo záchranky na to reaguje tak, že směřuje sanitky do nejbližších volných nemocnic. Není na to potřeba vyhlašovat nějaký stav," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám