Hlavní obsah

Pravidla pro realitní makléře se zpřísní, zbývá už jen podpis prezidenta

Novinky, zpe
Praha

Realitní makléři budou mít pro svoji práci přísnější pravidla. Novela zákona o realitním zprostředkování ve středu prošla Senátem. ODS a hnutí STAN navrhovaly zákon zamítnout, to ale neprošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO)

Článek

„Jsme jedna z posledních zemí EU, kde není profese makléře regulována. Máme největší počet makléřů na obyvatele v rámci EU,“ hájila předlohu v horní parlamentní komoře ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Zákon kritizoval senátor Zdeněk Hraba (STAN). „Zákon je nadbytečný, jeho hlavním cílem je regulace pod škraboškou dobrého záměru,“ řekl. Stejně jako senátor Miloš Vystrčil (ODS) navrhl zákon zamítnout.

Pravidla pro realitní makléře se zpřísní. Nemá to logiku, nadává opozice

Domácí

To ale neprošlo, senátoři se neshodli ani na žádném pozměňovacím návrhu a nepřijali tak žádné usnesení. To znamená, že je návrh zákona přijat, nyní ho dostane na stůl prezident Miloš Zeman.

Realiťáci jen se vzděláním

Zákon mění dosavadní volnou živnost realitního makléře na živnost vázanou s požadavky na odbornou kvalifikaci.

Do realit dělá kdekdo, a podle toho to vypadá: oklamaní klienti, zpronevěry a podvody

Finance

Makléři by podle nových pravidel museli mít vystudovaný bakalářský titul v oblasti práva, ekonomie, financí, marketingu a obchodu nebo stavebnictví. Další možností je, že bude mít makléř vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání s maturitou a tři roky praxe.

Makléři by také měli sdělovat klientům výši své provize a nebudou si moci nárokovat provizi zároveň od prodejce i kupujícího.

Realitní kanceláře budou moci poskytovat úschovu peněz klientům prostřednictvím bank, zahraničních bank, notářů, advokátů nebo v souvislosti s exekučním a jiným soudním řízením také přes exekutora, klienti o ni ale budou muset písemně požádat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám