Hlavní obsah

Prahu ukončení spolupráce se Šanghají netrápí

Novinky, jas
Praha

Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se přerušení styků, k němuž přistoupila čínská Šanghaj v reakci na to, že Praha podepsala partnerskou smlouvu s Tchaj-pejí, metropole nedotkne.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Článek

„Spolupráci se Šanghají se nebráníme, ale dosavadní spolupráce spočívala pouze v tom, že společnost Home Credit zaplatila školení šanghajských záchranářů od pražské záchranky. Za to se čeští záchranáři učili přistávat na mrakodrapech, což není v Praze zrovna využitelné,“ uvedl primátor.

„Praktický dopad na Prahu je nyní tedy ten, že Home Credit už nebude moci používat pražskou záchranku jako sponzorský dárek v rámci svého byznysu se spotřebitelskými půjčkami v Číně,“ dodal Hřib na Twitteru.

Hlavní město podle něj nemá o co přijít, neboť žádná další spolupráce neprobíhala. Tchaj-pej je podle něj Praze velikostně i hodnotově blíže a s jejími zástupci se pražští zastupitelé shodli na konkrétní spolupráci, která zahrnuje ekonomické otázky i výměnné pobyty studentů.

Podle šéfa pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila nemůže být uzavření partnerství s jiným městem důvodem k tomu, aby Šanghaj přerušila oficiální styky s Prahou. „Pokud tak opravdu učinila, jen to dokazuje, že Šanghaji nejde o věcnou spolupráci mezi městy, ale pouze o politická gesta,“ dodal.

Šanghaj přerušila oficiální styky s Prahou

Domácí

Vláda Šanghaje v úterý oznámila, že s Prahou přerušuje oficiální styky, neboť česká metropole podle ní nectila zásadu jedné Číny. Praha chtěla tuto proklamaci vypustit z partnerské smlouvy s Pekingem. Když se to nepodařilo, smlouvy loni vypověděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám