Hlavní obsah

Prahu osvítil velký ohňostroj

ČTK, Milan Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prahu ve středu po 19. hodině ozářil největší ohňostroj v dějinách města. Alespoň to tvrdí jeho organizátoři. Desetiminutovou světelnou show objednal k oslavám příchodu nového roku Magistrát hlavního města Prahy a stála dva milióny korun.

Článek

Odpalištěm rachejtlí se stala Letná. Nejvhodnějšími místy pro pozorování byly nábřeží, mosty a pražské kopce, včetně Vítkova a Riegrových sadů. Efektní gejzíry barev sledovaly desetitisíce obyvatel.

Výkřiky uznání, často i hlasité "jééé" i potlesk doprovázely výbuchy jednotlivých světlic, které na nebi vytvářely barevné ohnivé koule, světelné girlandy a květy. Množství příchozích, mezi nimi i zahraničních turistů, fotografovalo a filmovalo. Dojem kazilo snad jen to, že veřejné osvětlení nebylo vypnuto a oslňovalo přihlížející. Pro děti i dospělé se i přesto ohňostroj stal velkým zážitkem.

Tuny všech potřebných věcí byly na místo přivezeny několika náklaďáky, prozradil odpoledne Petr Vysloužil, který je hlavním odpalovačem ohňostroje. "Naše firma Flash Barrandov začala základní montáž v úterý. Úzce spolupracujeme s policií, kvůli zabezpečení pořádku," dodal.

Na zasněžené Letenské pláni tak po celou středu nechyběli ani městští strážníci, kteří místo uzavřeli výstražnými modrobílými páskami.

O den později i kvůli dětem

"K nejzdařilejším patří španělské efekty, které na obloze vydrží až šestnáct vteřin. Létají asi do výše 300 metrů," prozradil málo z programu ještě před jeho večerním startem Vysloužil.

A proč se obloha rozzáří až 1. ledna a nikoli o silvestrovské půlnoci, kdy všude probíhají bujaré oslavy?

"V poslední den v roce je po metropoli mnoho různých menších akcí, na kterých nechybějí ohňostroje. Proto by asi bylo zbytečné v tomto jakémsi chaosu, kdy navíc mnozí až příliš holdují alkoholu, pořádat ještě tuto akci. Novoroční ohňostroj v takovou dřívější hodinu může být velmi zajímavý také pro děti," řekl Vysloužil

Kdohru světel neviděl,musí sipočkat na první lednový večer příštího roku, kdy se bude opakovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám