Hlavní obsah

Prahu čekají další stamiliónové arbitráže kvůli Blance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Výstavba tunelového komplexu Blanka by se Praze mohla ještě prodražit. Předžalobní výzvy městu koncem loňského roku poslaly společnosti ČKD Praha DIZ a Inženýring dopravních staveb (IDS). První jmenovaná firma požaduje 778 miliónů, druhá 263 miliónů, uvedla ČTK s odkazem na neveřejné magistrátní dokumenty. Město platit nehodlá a vyčká na podání žalob.

Foto: Novinky

Tunel Blanka se motoristům otevřel v září 2015.

Článek

Problematická silniční stavba se po řadě odkladů otevřela loni v září. Vyšla na 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard více, než bylo původně plánováno.

Kvůli Blance se v minulosti odehrály dvě arbitráže, se stavební společností Metrostav o miliardové částky, s firmou IDS o stovky miliónů. V obou případech soud firmám vyhověl.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tunel Blanka

A schyluje se i k dalším arbitrážím o miliónové částky s menšími dodavateli. Firmy argumentují tím, že se jim zvýšily náklady s ohledem na průtahy kolem dokončení tunelu.

Šestikilometrovým tunelovým komplexem každý den projede v průměru asi 60 000 aut. Doprava se po otevření tunelu zhoršila v Dejvicích, na Břevnově a na příjezdu od Strakonic. Zlepšení je patrné na Letné či v Holešovicích.

Související téma:

Foto: Novinky

BEZ KOMENTÁŘE: V tunelu Blanka se změnila rychlost

Z údajů z konce loňského roku vyplývá, že Blankou od jejího otevření projelo více než 4,3 miliónu aut. Praha chystá pokračování v trase Povltavské ulice.

Reklama

Výběr článků

Načítám