Hlavní obsah

Prahu čeká velkolepý pohřeb Václava Kočky

Právo, Novinky, rav, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prahu, a především její šestý obvod ve středu čeká velkolepý pohřeb Václava Kočky mladšího (40), kterého podle policie zastřelil 9. října hoteliér Bohumír Ďuričko. Do areálu břevnovského kláštera by podle rodiny mělo dorazit 500 až 1500 smutečních hostů, proto policie i magistrát počítají s omezením dopravy jak v Břevnově, tak následně v okolí Vypichu, Bílé Hory a hřbitova v Řepích.

Článek

Právě tam zamíří po asi hodinové bohoslužbě kolona smutečních vozidel včetně kočáru taženého šesti koňmi s rakví zemřelého. Proto podle pražských policistů i pracovníků radnice musejí řidiči počítat se zdržením především na Bělohorské a Karlovarské ulici směrem z centra metropole, a to v době od dvanácté do čtrnácté hodiny.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Smuteční obřad začne v kostele sv. Markéty v areálu břevnovského kláštera ve 12 hodin. Podle rodinného přítele Kočků má trvat 50 minut. Během něj vystoupí i zpěvák Daniel Hůlka, který za doprovodu varhan zazpívá píseň Ave Maria. Svou účast na pohřbu ze známých osobností ohlásila také zpěvačka Iveta Bartošová.

Naopak na obřad zřejmě nedorazí předseda ČSSD a známý rodiny Kočkových Jiří Paroubek. Přitom právě po křtu jeho knihy byl Kočka mladší zastřelen. Paroubek však má v době smutečního obřadu hlasovat o nedůvěře vládě premiéra Mirka Topolánka.

„Na pohřeb se v rámci naší rodinné tradice sjedou rodiny z celých Čech i Evropy. Pohřeb je veřejný, takže pokud chce někdo přijít, ať přijde. Nemám ale informace, že by měl přijít Jiří Paroubek,“ řekl v úterý novinářům bratr zemřelého Jan Kočka (41).

Sanitka v pohotovosti

Podle informací Práva bude v areálu kláštera připravena také sanitka pro případ, kdyby někdo z pozůstalých zkolaboval. Rodina má strach především o Václava Kočku staršího, otce zastřeleného muže.

Policisté přímo v klášteře hlídkovat nemíní. „Je to soukromá akce, na které nemá policie co dělat,“ uvedla mluvčí pražských policistů Eva Miklíková. V okolí se však budou pohybovat běžné hlídky pořádkové policie, které by v případě nutnosti zajistily pořádek a bezpečnost lidí i majetku.

Šperky na poslední cestu nedostane

Rodina Kočků v úterý pro Právo odmítla spekulace, že by nejbližší pozůstalí měli mít na pohřbu speciální ochranu, například neprůstřelné vesty. Jan Kočka rovněž vyvrátil informace, že by měl jeho bratr dostat do rakve rodinné šperky.

„V našich rodinách tato tradice není. Veškeré cennosti i peníze u nás dědí děti a žena. Na cestu do nebe by měl každý jít bos a nechápu, k čemu by mu tam byly hmotné statky,“ konstatoval Kočka.

Zásahová jednotka odvádí obviněného Bohumíra Ďurička po rekonstrukci vraždy v restauraci Monarch.foto: Právo/Petr Horník

Po skončení bohoslužby převeze speciální kočár rakev zemřelého do nově vystavěné hrobky na hřbitově v Řepích. Doprovázet jej bude několik aut s nejbližšími pozůstalými.

„Ostatní vozy s dalšími smutečními hosty trochu pozdržíme, aby nejela tak velká kolona a nezpůsobilo to kolaps v dopravě. O pohřbu jsme informovali jak policii, tak pražský magistrát,“ řekl Právu rodinný přítel Kočků, který se na organizaci posledního rozloučení podílí.

Na hřbitově v Řepích pak už podle něj bez jakýchkoli proslovů dojde k uložení rakve do honosné hrobky. Otec zemřelého ji nechal postavit z masivních mramorových kvádrů, k jejichž přemístění museli dělníci údajně použít jeřáb.

Související témata:

Výběr článků

Načítám