Hlavní obsah

Zápach kouře z požáru v Českém Švýcarsku zasáhl půl republiky

• Aktualizováno

Hasiči v Česku od úterního rána evidují velký počet hlášení zápachu kouře. Občany žádají, aby volání zvážili, pokud nevidí plameny. Podle Českého hydrometeorologického ústavu jde o kouř pocházející z požáru v Českém Švýcarsku, jehož šíření bylo způsoben silným větrem, zasahuje prý až na Vysočinu, Ústeckoorlicko a Svitavsko, tedy 200 kilometrů od ohniska požáru.

Evakuace osob z HřenskaVideo: Novinky

 
Článek

Silný vítr a rozsáhlý požár, který se z Národního parku České Švýcarsko rozšířil do okolního Hřenska na Děčínsku, kde muselo být v úterý ráno evakuováno asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice, zapříčinil zápach kouře prakticky ve všech koutech západu Česka.

Požár v Českém Švýcarsku.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

Do Hřenska se kvůli rozsáhlému požáru dostanou v úterý už pouze záchranné složky. Na místo přijíždí další hasiči z celé republiky. Vodu znovu nabírá vrtulník.

Děčín připravil ubytování pro evakuované v základní škole. Svoláno je zasedání krizového štábu.

Hasiči v Hřensku. Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republikyVideo: Hasičský záchranný sbor České republiky

Zasaženo bylo několik objektů v části Mezná. V národním parku hoří od nedělního rána. Mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan ČTK řekl, že situace se ráno zklidnila a vítr se utišil, což pomáhá při zásahu.

„Prostě to nešlo.“ Hasiči se museli stáhnout z obce Mezná, kterou spolkly plameny

Krimi

Požár má být zlikvidován během úterý

V Národním parku České Švýcarsko v současné době hoří na zhruba 30 hektarech.

Pokud se nezhorší počasí, zejména nezesílí vítr, mohli by hasiči plameny během úterý dostat pod kontrolu, uvedl v České televizi velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček.

BEZ KOMENTÁŘE: NP České Švýcarsko zachvátil požár.Video: Hasičský záchranný sbor ČR

Celkovou likvidaci požáru ale odhaduje na několik dnů, pokud nepomůže počasí.

„Dnes rozhodně, zítra uvidíme, to se hrozně těžce odhaduje. Závisí to minimálně na počasí, jestli přijdou nějaké srážky, jak k nám bude proudit vítr a v jaké intenzitě,“ řekl ráno k hašení požáru Laníček.

Doplnil, že hasiče nyní čeká letecký průzkum, aby měli přehled o tom, jak situace vypadá, a mohli určit strategii pro dnešek.

Hořet v Českém Švýcarsku začalo v neděli, podle Laníčka na místě v současné době zasahuje kolem 30 hasičských jednotek, tedy na 150 hasičů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální hodinové koncentrace polétavého prachu.

Hasičům z Ústeckého kraje pomáhají posily z Libereckého a Středočeského kraje, na místě je i jedna jednotka německých hasičů. K dispozici mají tři hasičské vrtulníky a dvě letadla na hašení.

Další stovka evakuovaných

Z Ferdinandova evakuovali německý dětský tábor, jeho účastníky převezli autobusem na hranice, kde si je přebrali kolegové z Německa.

Kvůli dál sílícímu požáru se museli hasiči stáhnout z obce Mezná, kde hoří několik domů. ČTK to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Kouř a dým z rozsáhlého požáru se šíří v pásu téměř přes celou republiku.

Hasiči zasahují v obci Mezná.Video: Aktu.cz

„V noci bylo evakuováno v Hřensku asi 50 lidí z pravého břehu Kamenice až směrem ke státní hranici. Většinou to byli majitelé objektů,“ řekl mluvčí.

Podle něj někteří obyvatelé odjeli sami vlastními auty, ostatní převezli hasiči do Děčína, kde nalezli dočasné ubytování. Z tábora evakuovali hasiči do 50 lidí, byl to jeden autobus, dodal.

Hasiči v noci kvůli požáru evakuovali v Hřensku asi 50 lidí včetně dětského tábora

Krimi

Přes noc se požár rozšířil do obce Mezná, kterou hasiči evakuovali už v pondělí. V noci oheň podle Rudolfa zasáhl v Mezné několik domů, z obce se museli stáhnout i hasiči.

Plameny v Českém Švýcarsku.Video: Aktu.cz

„Nešlo to. Prostě to nešlo. Všichni jsme se v noci z Mezné museli stáhnout,“ uvedli na Facebooku hasiči z Varnsdorfu, kteří v obci zasahovali.

K požáru se podle mluvčího sjíždějí jednotky hasičů z jiných krajů. Pomoc nabídli českým hasičům i jejich polští kolegové.

„V 7:00 bude proveden průzkum požářiště a přerozdělení jednotek včetně posil z okolních krajů a zahájeno intenzivní hašení i za pomoci letecké techniky,“ uvedli hasiči Ústeckého kraje po 06:30 na Twitteru.

Hasiči v Česku evidují od rána velký počet volání s nahlášením zápachu kouře nebo dýmu. Zaznamenali je třeba v Praze nebo také v Pardubickém kraji.

Občany žádají, aby v tomto specifickém případě zvážili, zda na tísňové linky volat, pokud nevidí třeba plameny. Vzhledem k povětrnostním podmínkám lze totiž cítit kouř na desítky kilometrů daleko. Lidem doporučují omezit větrání.

Hasiči zasahují v Českém Švýcarsku.Video: Aktu.cz

Velký počet volání eviduje třeba operační středisko v Pardubicích, kde lidé hlásí šedý kouř. Kraj je přitom od místa požáru vzdálen zhruba 130 kilometrů.

„V našem kraji nehoří. Kouř se šíří v pásu téměř přes celou republiku a je zřejmě z Hřenska. Doporučujeme zavřít okna a dveře,“ uvedli na Twitteru.

Podle meteorologů se kouř dostává až do středních a východních Čech a do severní části Vysočiny. Může za to změna větru za frontou na severozápadní proudění.

„Kouř je velmi dobře vidět i na staniční síti ceilometrů. Tyto přístroje laserovými paprsky snímají kolmo vzhůru sloupec atmosféry a detekují tak například oblaka, srážky, mlhu – a také kouř a prachové částice ve větší koncentraci,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav ráno na Facebooku.

Rozsáhlý požár v NP České Švýcarsko vypukl v neděli ráno a v pondělí večer se přiblížil k Hřensku.

Požár lesa na Zlínsku zasáhl plochu devíti hektarů, hasiči oheň dál likvidují

Krimi

Již v pondělí evakuovali hasiči z horní části Hřenska deset turistů ze čtyř domů. Hasební práce pokračovaly i přes noc. Letecká služba hasičů byla přes noc pozastavena.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl v pondělí večer České televizi, že jedná o pomoci se Slovenskem.

Slováci by podle Rakušana mohli na místo poslat svou požární vojenskou techniku. Ministr zároveň uvedl, že dnes pravděpodobně vyrazí na zasedání krizového štábu, kde se mezinárodní pomoc bude probírat.

Uvažuje se o pomoci lidem, kteří přišli o obydlí

Park České Švýcarsko uvažuje o pomoci lidem, kterým oheň vzal obydlí.

Turisté i obyvatelé Českého Švýcarska, které od neděle sužuje rozsáhlý požár lesa, jsou v bezpečí.

Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice.

Les dál hoří i ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku

Krimi

Zasaženo bylo několik obydlí v obci Mezná, jejich majitelům bude nutné pomoci. ČTK to dnes řekl mluvčí parku Tomáš Salov.

„Aktuálně se řeší škody, které vznikly lidem. Evakuováni byli návštěvníci, tábor u Dolského mlýna i obyvatelé. Všichni lidé by tak měli být v pořádku,“ uvedl Salov.

V noci na dnešek hasiči v Hřensku evakuovali budovy na pravém břehu Kamenice až k hranici s Německem. Náhradní ubytování poskytl Děčín. Na státní hranici převezli hasiči děti z tábora Ferdinand, šlo o sto lidí.

Plameny za hranicemi

Požár se z Českého Švýcarska rozšířil i za hranice. Ani v Saském Švýcarsku není pod kontrolou. Poplach byl spuštěn ve městě Bad Schandau, uvedl v úterý ráno mluvčí okresního úřadu Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory.

Na německé straně se hasiči z důvodu bezpečnosti stáhli. Opětovné hašení začalo znovu v šest hodin ráno. V současné době je ve službě 250 hasičů a federální i státní policie. S ohněm bojují také dvě děla o objemu 10 tisíc litrů a dva vrtulníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám