Hlavní obsah

Požár lesa na Zlínsku zasáhl plochu devíti hektarů, hasiči oheň dál likvidují

Lukoveček
Aktualizováno

Hasiči pokračují v likvidaci lesního požáru u Lukovečku na Zlínsku. Hořet tam začalo v pondělí v podvečer, oheň se i kvůli suchu rychle šířil a postupně zasáhl plochu zhruba devíti hektarů. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár lesa u Lukovečku na Zlínsku

Článek

Od pondělního večera mají požár pod kontrolou, nikdo při něm neutrpěl zranění, řekla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Požár podle ní postupně likvidovalo 38 jednotek hasičů, nyní jich zasahuje osm.

„Na místo vyjeli hasiči s ženijním nářadím, stále probíhají likvidační práce. Zatím byla včera (v pondělí) večer vyhlášena pouze lokalizace požáru, likvidace ještě ne. To znamená, že tam ještě hoří. Jsou tam skrytá ohniska, která hasiči rozhrabávají a prolévají vodou,“ uvedla mluvčí.

Les už hoří i na Zlínsku, zasahuje 23 jednotek hasičů

Krimi

Zásah podle ní hasičům komplikuje obtížně dostupný terén a nutnost kyvadlově dovážet na místo potřebnou vodu z několik kilometrů vzdáleného Holešova.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár lesa u Lukovečku na Zlínsku.

V pondělí pomáhal požár hasit i policejní vrtulník s takzvaným bambi vakem. Je zavěšený pod vrtulníkem a lze do něj nabírat vodu a poté ji vypouštět, aniž by stroj musel přistát.

„Teď nám začíná foukat, uvidíme, jestli nezačne pršet, což by mohlo být velkou pomocí. Velitel zásahu předpokládá, že by dopoledne mohla být vyhlášena likvidace požáru a místo předáno majiteli,“ řekla Javoříková.

Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel hasičů. Známa zatím není ani výše způsobené škody.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který vyhlašují jen při mimořádných situacích.

Zápach kouře z požáru v Českém Švýcarsku zasáhl půl republiky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám