Hlavní obsah

Prahou přes protivirová opatření prošli Mikuláši s anděly a čerty

Ani přetrvávající protikoronavirová opatření v sobotu nezkazila dětem radost z mikulášské tradice. Na různých místech Prahy mohly jako každoročně potkat svatého Mikuláše v doprovodu čertů a andělů. Některé z postav vyřešily současnou situaci maskami zakrývajícími celý obličej i hlavu. V omezené míře se hlavním městě konaly i tradiční mikulášské akce.

Staroměstské náměstí a čertiVideo: Novinky

 
Článek

Některé skupiny pak zůstaly pod maskami i venku. Na Smíchově tak mohli lidé potkat například anděla s vlčí hlavou nebo čerta s obličejem kozy.

V centru Prahy uspořádala společnost Pražské Benátky ve spolupráci s Muzeem Karlova mostu tradiční akci Čerti na Čertovce. Převážně rodiny s dětmi pozorovaly ohňovou show pražských čertů z lodí i z mostu. Musely se však obejít bez postav Mikuláše, anděla a čerta, které v minulých letech rozdávaly sladkosti na nedalekém vánočním trhu na Kampě.

Dodržet mikulášské tradice umožnil nedávný přechod země do mírnějšího stupně protiepidemického systému. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) však již dříve připomněl, že musí Mikuláš s doprovodem „dodržovat stejná opatření jako pozemské bytosti.”

Ve vnitřních prostorách musí mít nasazené roušky, uvnitř se smí také sejít nanejvýš deset lidí. Lidé se tak museli obejít bez větších mikulášských večírků či hromadných setkání.

Další násilnosti v Paříži, demonstranti se utkali s policií

Evropa

Mikulášská nadílka se připomíná už od středověku a je rozšířena po celém světě. Biskup Mikuláš, ochránce víry před pohanstvím, zachránce nespravedlivě obviněných a patron mnoha profesí a řemesel, patří k nejuctívanějším svatým v celém křesťanství. V Česku přežil i totalitní režim, kdy byly církevní svátky potírány.

Mikuláš se narodil kolem roku 280 v Turecku do rodiny bohatých křesťanů a po smrti svých rodičů velkou část majetku rozdal chudým. Již jako mladík se stal biskupem v Myře, dnešní Demre v Turecku, kde také kolem roku 345 zemřel a byl pohřben.

Dodnes je tento svatý uctíván mimo jiné jako ochránce námořníků, obchodníků, poutníků či dětí a jako patron Ruska, Lotrinska i několika měst, například Amsterodamu či italského Bari. Právě v Bari v bazilice sv. Mikuláše jsou uloženy údajné Mikulášovy ostatky.

V 11. století je tam přenesli italští piráti, kteří je uloupili v Turecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám