Hlavní obsah

Praha zavře na dva roky Libeňský most. Bez náhrady

– Praha
Novinky, Renáta Bohuslavová

Jaký bude osud Libeňského mostu? Otázka, kterou se zabývá už druhé vedení Prahy a kvůli níž se těsně před koncem málem rozpadla koalice primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě) má nyní jasno, bourat se nebude, most se opraví a prodlouží a Praha zaplatí asi dvě miliardy korun. Celá oblast od Palmovky do Holešovic bude navíc dva roky uzavřená.

Foto: Právo

Adam Scheinherr a Libeňský most

Článek

„Celý projekt bude až v hodnotě dvě miliardy korun. Jen oprava mostu bude za půl miliardy a hotové bychom to chtěli mít v roce 2024,” řekl Novinkám Scheinherr.

Původní návrh počítal jen s opravou mostu, město se ale nakonec rozhodlo projekt rozšířit. S rekonstrukcí oblasti od Palmovky po Holešovice by chtěla Praha začít koncem roku 2021. Od té doby na dva roky se budou muset Pražané připravit na dopravní komplikace. Minulým vedením slibovaný náhradní most nebude.

Místo mostu lávka

„S náhradním mostem se už moc nepočítá. Byla udělána studie a takový most vycházel až na 350 milionů korun. Jsme s DPP připraveni obsloužit veřejnou hromadnou dopravu, automobilů tam zas tolik nejezdí,” dodal náměstek.

U Libeňského mostu má být ještě jeden provizorní

Domácí

Situace se podle něj dá částečně vyřešit přechodem přes lávku z Holešovic do Karlína. Ta sice ještě nestojí, ale právě do konce roku 2021 měla být hotová. „Tramvaje ani auta na ní ale jezdit nebudou a bude sloužit jen pro pěší,” vysvětlil náměstek.

Nové vedení Prahy od začátku prohlašovalo, že si nepřeje, aby se Libeňský most zboural. Vypsalo tak výběrové řízení na rekonstrukci. Podmínky byly však velmi přísné a přihlásila se pouze společnost Pragoprojekt, která ještě podmínky nesplňovala a TSK tak soutěž zrušilo.

Zájem má 18 firem

„Napsali jsem to příliš drsně. Očekával jsem, že budou firmy ochotny vytvořit třeba i mezinárodní tým. Bohužel teď je trh nasycen, obzvlášť u stavebních firem,” uvedl náměstkem s tím, že se jednalo o jeho chybu, kterou ale napravil a nyní vypsali nový projekt, který směřuje právě na opravu celé oblasti a zájem už projevilo 18 firem.

Na spadnutí je stovka silničních mostů

Domácí

„Reagovali jsme na to a s firmami jsme diskutovali celé léto. Byly vypsány předběžné tržní konzultace na Design & Build projekty, což znamená vyprojektovat a postavit. Firmy nám naznačují, že o takovou zakázku budou mít zájem. Vítěze chceme mít vybraného do června 2020,” dodal Scheinherr.

Praha nyní musí jasně vysvětlit, jak si bude projekt představovat, a podle toho se firmy následně přihlásí do nového výběrového řízení.

Reklama

Související články

Libeňský most nakonec bourá pražskou koalici

Pražští zastupitelé hnutí ANO ve čtvrtek jednali o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Důvodem je neschválení programu zastupitelstva, z něhož...

Výběr článků

Načítám