Hlavní obsah

Praha začala s evakuací některých částí

Novinky, fia
PRAHA

Stoupající hladina Vltavy začala ohrožovat Pražany bydlící v jejím okolí. Magistrát proto začal evakuovat obyvatele Zbraslavi. Na evakuaci se připravují také v Lipencích, Radotíně, Velké Chuchli, Troji a Sedlci. Na několika místech už hydrologové vyhlásili třetí stupeň povodňové aktivity. Dopravní podnik zvažuje uzavření některých stanic metra.

Článek

V některých městských částech v okolí Vltavy už vodohospodáři zaznamenali třetí stupeň povodňové aktivity. Magistrát proto přistoupil k evakuaci místních obyvatel.

"Začali jsme s evakuací pěti obytných objektů s celkem třiceti byty v ulici Závist, k evakuaci je připraveno dalších sto pět objektů v okamžiku, kdy voda dosáhne pětileté úrovně," prohlásil starosta městské části Zbraslav Petr Valenta. Evakuovaní lidé mají k dispozici ubytovnu Komerční banky, tělocvičnu a prostory školy. "V záloze jsou také strahovské koleje," dodal Valenta. 

Stav ohrožení už vyhlásila městská část Modřany. "Museli jsme evakuovat obyvatele domů v bezprostředním okolí modřanského jezu," informoval modřanský starosta Petr Hána. Podobně je na tom Sedlec a Troja. "Jsme v plné pohotovosti, evakuace je na spadnutí," potvrdil starosta Prahy 8 Josef Nosek.

Na svém ranním zasedání rozhodl krizový štáb uzavřít a vyklidit Libeňský ostrov. "Je tam dětský kanoistický oddíl, zahrádkářské kolonie a přespávají tam i bezdomovci. Vyklizení a uzavření lokality považujeme vzhledem k situaci za akutní," uvedl v této souvislosti starosta Prahy 8 Nosek.

Primátor Bém si pochvaluje bariéry

Aktuální zabezpečení Sovových mlýnů a Libeňského ostrova před velkou vodou dnes po poledni zkontroloval pražský primátor Pavel Bém (ODS). Stejnou prověrku dokončil právě v Lahovicích a Lahovičkách náměstek primátora Jan Bürgermeister. Aktuální vodní stav a průtok Vltavy Malou Chuchlí je 268 cm a 1330 kubických metrů za sekundu.

"Po zhlédnutí stavu musím konstatovat, že protipovodňová ochrana města, do níž jsme v uplynulých necelých třech letech investovali dvě a půl miliardy korun, rozhodně plní svůj účel a my budeme v zabezpečování metropole pokračovat," řekl Bém.

Vltavu brzdí kaskáda

Většina vody ve Vltavě nepřitéká z jejího horního toku, ale z Berounky a Sázavy, která se do Vltavy vlévají těsně před Prahou. Na těchto řekách není žádná velká přehrada, která by vodu zadržela. Tok Vltavy v horní části z většiny pojímají přehrady Slapy a Orlík.

Zavřít se může až šest stanic

Také pražské metro se připravuje na možnost, že bude nutné uzavřít šest až osm stanic. Podle ředitele Dopravního podniku Tomáše Jílka pracovníci metra v noci zkontrolovali protipovodňovou ochranu. Uzavření části metra přichází v úvahu v případě, že hladina Vltavy stoupne na tři metry, což odpovídá průtoku 1500 metrů krychlových za sekundu. "V té situaci by se projíždělo všemi karlínskými stanicemi, úsekem od Nádraží Holešovice k Florenci a stanicemi Malostranská a Staroměstská," upřesnil Jílek.

Záplavy řádí po celé zemi, nejhorší je situace na Lužnici

Se stoupajícími hladinami řek se potýká celá republika. Stav ohrožení panuje na 42 místech Česka. Nejhůře jsou na tom obyvatelé Bechyně, které vyhání z domovů Lužnice, na jejímž celém toku vyhlásili vodohospodáři třetí stupeň povodňové aktivity. [celá zpráva]

Přehled zatím uzavřených ulic:

Praha 5 - ulice Nábřežní

Praha 6 - ulice Roztocká

Praha 7 - ulice Za elektrárnou (směr Císařský ostrov)

              -  ulice Varhulíkova (podjezd pod mostem Barikádníků)

Praha 16 - podjezd pod Strakonickou ulicí

Reklama

Související témata:

Související články

Německo a Polsko hlásí první oběti záplav

Tající sníh a déšť zvedají hladiny řek v celé střední Evropě. Na některých místech se již vylévají ze břehů. V Německu je postižena hlavně jižní část země....

Výběr článků

Načítám