Hlavní obsah

Praha vzdala pořádání olympiády, nejsou peníze

Právo, Jakub Mračno
Praha
Aktualizováno

Myšlenka, že by se v hlavním městě konaly v roce 2020 letní olympijské hry, se odkládá na neurčito. Rozhodla o tom v úterý městská rada. Potvrdil to opoziční zastupitel Miroslav Poche (ČSSD), který se jednání rady účastnil. Zastavení prací spojených s přípravou kandidatury je součástí návrhu opatření, která mají zmírnit dopady finanční krize na fungování metropole.

Článek

Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo, které se sejde tento čtvrtek. Je ale pravděpodobné, že i tam bude odhlasován bez problémů. ODS, která je ve vedení města, má totiž v zastupitelstvu většinu. Rozhodnutí rady vítá i opozice.

"Byl to od začátku zvláštní projekt a je chybou, že se do něj dalo tolik prostředků," řekl Poche. Podle něj mělo město od záměru pořádat olympijské hry ustoupit už dávno. Olympijská kandidatura dosud Prahu stála 70 miliónů korun.  

Tento krok již dříve avizoval mluvčí servisní společnosti Praha olympijská Karel Tejkal. Podle něj se hlavní město po očekávaném neúspěchu při kandidatuře o letní olympijské hry v roce 2016 vzdá i kandidatury na hry v roce 2020.

Důvodem je mimo jiné také úspora v souvislosti s hospodářskou krizí, kdy město hledá úspory všude možně. „Abychom se mohli případně do budoucna olympijskou myšlenkou zabývat, měli bychom nyní kandidaturu na další olympiádu nechat spát,“ uvedl už dříve šéf Prahy olympijské Tomáš Petera. Město by muselo o kandidaturu pro rok 2020 žádat už v roce 2011.

Dalším z argumentů pro odklad byl podle něj také fakt, že se na příští rok chystají komunální volby do pražských zastupitelstev. Panuje proto obava, aby se z olympiády nestalo politické téma pro předvolební kampaň.

Ani Bém už nedoufá

Pražský primátor Prahy Pavel Bém, který patří mezi nevýraznější zastánce pražské kandidatury, přitom nyní hovoří o ještě delším odkladu, podle informací Práva se nyní zabývá myšlenkou, že by Praha neusilovala ani o hry v roce 2024. Podle zdroje Práva z Bémova okolí existuje nyní i možnost, že už se Praha ke snaze o pořádání olympiády nevrátí vůbec. Stále totiž není jisté, zda by se městu pořádání her finančně vyplatilo, jistá není ani případná podpora této myšlenky ze strany státu.

Praha olympijská přitom ještě nyní dokončuje vyhodnocení uchazečského dotazníku pro olympiádu v roce 2016. Celkem přitom společnost získala z pražského rozpočtu za tři roky činnosti na 70 miliónů korun, nyní je podle Béma v útlumu, což znamená, že inkasuje na provoz a mzdy odborníkům poslední dva milióny. „Mohu potvrdit, že pan Petera už od začátku roku pracuje bez nároku na honorář,“ řekl Právu Tejkal.

Ještě před prvními konkrétními kroky Prahy olympijské si město nechalo za asi 15 miliónů korun zpracovat kompletní analýzu proveditelnosti olympiády v Praze od společnosti Price Waterhouse Coopers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám