Hlavní obsah

Tak přijede méně Číňanů, stejně moc neutráceli. Praha se odvety nebojí

– Praha

Poté, co Peking ve čtvrtek recipročně vypověděl sesterskou smlouvu s Prahou, považují zástupci hlavního města celou záležitost za uzavřenou. Pražští radní vypověděli smlouvu již v pondělí kvůli neochotě čínské strany zabývat se změnou úmluvy, konkrétně vypuštěním pasáže o uznání politiky jedné Číny. Snížení počtu čínských turistů se prý metropole příliš nedotkne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti)

Článek

„Pražský magistrát obdržel od pekingského národního výboru, že okamžitě ukončuje sesterskou smlouvu mezi Pekingem a Prahou a zastavuje všechny oficiální výměny. Je to zjevná reakce na pondělní ukončení smlouvy. Je dobře, že Praha má tuto věc za sebou a nebude zatahována do mezinárodní politiky. Usilovali jsme o apolitizaci vztahů dvou měst, ale místo toho začala čínská strana rušit českým umělcům domluvené koncerty a městu adresovala výhrůžky,” řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle radní Hany Kordové Marvanové (za STAN), která vypovězení smlouvy na pondělním jednání radních navrhla, bylo od začátku jasné, že k uzavření smlouvy vedl politický zájem a souviselo to s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v roce 2016. „Takovéto politické články nejsou běžně součástí partnerských smluv mezi metropolemi, ani Peking se světovými metropolemi nemá takovouto smlouvu,” řekla. „My se neztotožňujeme s tím, že by Praha měla být zatažena do politického uznávání autoritářského režimu, který v Číně panuje,” dodala.

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Domácí

Čínské velvyslanectví v ČR označilo v úterý vypovězení smlouvy za narušení důvěry a poškození čínsko-českých vztahů. Velvyslanec Čang Ťien-min vyzval pražský magistrát ke změně přístupu. V opačném případě podle něj pocítí újmu svých vlastních zájmů.

Čína nemá Praze jak uškodit

Podle vedení Prahy ale Čína nemá možnost městu škodit. „Už v lednu jsme konzultovali dopady s odborníky. Opakovaně jsem byla ujišťována, že Čína nemá páky na to, aby Prahu mohla nějak postihnout,” řekla předsedkyně zastupitelského klubu Pirátů Michaela Krausová. Jako protiakci podle ní město čeká pouze to, že Čína omezí příjezd svých turistů do Prahy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hana Marvanová na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

„Ti tady ale provozují pouze jednodenní turismus a Praha z toho moc neprofituje,” řekla Krausová. Další akce z čínské strany nečeká. V současné době se žádné výměny mezi oběma městy nepořádají. Všechny domlouvané akce českých umělců čínská strana již dříve zrušila.

Peking vypověděl sesterské partnerství s Prahou

Svět

Uzavírat partnerské smlouvy bude Praha nadále. Partnerství podle Hřiba musí být rovnoprávné, apolitické a musí být oboustranně výhodné. „Ve smlouvě s Pekingem nebylo dodrženo ani jedno,” řekl.

Spory mezi městy mimo jiné vyústily v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Důvodem zřejmě byla právě dřívější Hřibova vyjádření o tom, že pražská rada chce ze smlouvy odstranit bod o uznání jedné Číny. Mluvčí čínské ambasády v polovině září uvedl, že prvotní příčina sporu je na české straně.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha vypoví smlouvu s Pekingem

Praha se rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu, kterou město za primátorování Adriany Krnáčové (ANO) uzavřelo s čínským Pekingem. Vedení metropole chtělo...

Čínské velvyslanectví vyhrožuje Praze

Čínské velvyslanectví pod vedením Čang Ťien-mina vyzvalo pražský magistrát ke změně přístupu a návratu k politice rozvoje bilaterálních vztahů. Děje se tak po...

Výběr článků

Načítám