Hlavní obsah

Praha se během jednoho dne zhoršila o 15 bodů

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak nejistý je vývoj indexu rizika, podle něhož se řídí protiepidemická opatření, se ve středu přesvědčila Praha. Zatímco v úterý mělo hlavní město skóre 61, což znamená sice čtvrtý stupeň, ovšem těsně nad hranicí třetího, během jediného dne index narostl na 76 bodů a město se ocitlo ve fialové barvě, která značí nejhorší stupeň. Za den přibylo 1986 nakažených.

Článek

Hlavní město na přelomu listopadu a prosince drželo celorepubliková čísla spíše dole. Dlouhou dobu pražský index setrvával pod hodnotou 50, až v polovině prosince ji překročil na 51.

Postupně se dostal do čtvrtého stupně až na hodnotu 71, v minulých dnech ale klesl na číslo 61. V něm se držel od neděle až do úterka. Ve středu ovšem index vystřelil rovnou o 15 bodů na 76. Praha je tak rázem v pátém stupni jako většina krajů.

ČR hlásí rekordní přírůstek nakažených, Švédsko rekordní nárůst úmrtí

Zahraniční

Příčinou je rostoucí reprodukční číslo a také vyšší poměr pozitivních testů. Ten by ovšem z výpočtu měl na začátku nového roku vypadnout, protože právě toto číslo „deformují” antigenní testy.

Ve čtvrtém stupni je nyní pět krajů. Nejlepší je nyní situace na Karlovarsku, kde je index 62. Naopak nejhůře je na tom Královéhradecko, kde je index rizika 84.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám