Hlavní obsah

Praha přivítala nový rok velkolepým ohňostrojem

PRAHA

Několik tisíc lidí, Pražanů i zahraničních turistů, přilákal na vltavská nábřeží i známé vrchy metropole ohňostroj na Letné, jímž hlavní město přivítalo nový rok. Impozantní jedenáctiminutová podívaná, umocněná působivou siluetou Hradčan, nabídla styly tří světadílů.

Foto: Ředitelství silnic Zlínského kraje

Silnice v Novém Hrozenkově před zbouráním hostince (budova vpravo).

Článek

První světlice byly odpáleny v 19 hodin, show prezentovala Asii, Ameriku a Evropu. Asijské pojetí bralo dech tradičními květinovými motivy. Na obloze se objevily květy čínských pivoněk, jiřiny, zlatostříbrné vrby a chryzantémy, kombinované geometrickými efekty.

Část, věnovanou americkému kontinentu, charakterizovalo rychlé tempo a spousta barev, zatímco pro Evropu byla typická ohňostrojná architektura efektových pater. Záplavu barev doprovázely efekty zvukové - prskání, syčení a mohutné výbuchy. Diváci na řadu z nich reagovali potleskem a výkřiky obdivu, mnozí ohňostroj fotografovali, natáčeli na video a v závěru spontánně zatleskali.

Letenská pláň bude do neděle uzavřena

V pohotovosti byly hasičské i sanitní vozy, dopravu zastavila krátká omezení kvůli bezpečnosti diváků. Letenská pláň směrem k Vltavě bude uzavřena až do nedělního dopoledne. Prostor střeží hlídky policie a městské policie.

Na pyrotechnickou atrakci Praha letos vyčlenila 1,5 miliónu korun. Pozdě prý přišly návrhy na to, aby pořadatelé podobné akce zrušili a ušetřené peníze věnovali na pomoc jihovýchodní Asii postižené přírodní katastrofou. V Praze se o tom uvažovalo také, ale zhruba polovina financí už byla uhrazena, takže by byly vyčerpány zbytečně.

Champs-Elysées pokryta černým suknem

Evropa je rozsahem katastrofy v Asii šokována. Německý kancléř Gerhard Schröder vyzval Němce, aby si odpustili nákupy silvestrovské pyrotechniky ve prospěch obětí, a televize ARD odvysílala původně silvestrovskou show jako charitativní program.

Švédsko, které má v Evropě nejtragičtější ztráty, vyhlásilo na Nový rok smutek a v Belgii vlají od čtvrtka vlajky na půl žerdi. Na pařížské třídě Champs-Elysées vítaly sice Nový rok tisíce lidí, avšak stromy i lampy byly z úcty k obětem pokryty černým suknem. Italské město Pisa zrušilo galavečer a předpokládané náklady pošle na konta pro postižené.

Reklama

Související témata:

Související články

Oslavy Nového roku si vyžádaly čtyři mrtvé

Několik těžce zraněných a bohužel také čtyři mrtvé si v České republice vyžádaly oslavy Nového roku. Silvestrovské veselí bylo sice z pohledu policistů, hasičů...

OBRAZEM: Jak se v Česku slavil Silvestr

Bouřlivé oslavy Silvestra se u nás letos obešly bez větších problémů, policie až na výjimky nemusela zasahovat. Jako každý rok patřilo k nejrušnějším místům...

Výběr článků

Načítám