Hlavní obsah

Praha omezí prostor pro pouliční umělce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na hudební busking, tedy pouliční veřejnou produkci, si delší dobu stěžovali například obyvatelé Prahy 1. Radnice se tedy rozhodla podle zkušeností a stanovisek magistrátu a ministerstva dopravy rozšířit počet lokalit, kam umělci nesmí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

V Praze u Národního divadla se konal protest proti transformaci kulturního prostředí podle scénáře pražského magistrátu.

Článek

Obyvatelům Prahy 1 vadil zejména nekvalitní hudební busking zaměřený čistě na získávání peněz od turistů. Hlasitá a nekvalitní hudba pod okny kanceláří a bytů byly  dalšími faktory stížností. Centrum Prahy je takovýchto pouličních umělců a všemožných druhů umění nejzatíženější.

Návrh vytvořil radní pro oblast veřejného pořádku Ivan Solil. On sám by busking jako celek řešil denními povolenkami. Jiné světové metropole se k pouličnímu umění staví různě. Někde není busking regulován vůbec, někde je naopak přísně zakázán.

Busking je označení pro pouliční vystupování jakéhokoliv charakteru. Zahrnuje hudební, divadelní, ale například i artistickou show. Busking je spojený s odměnou, kterou busker očekává od „svého“ publika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám