Hlavní obsah

Praha koupí od milosrdných bratří kostel sv. Šimona a Judy

Praha

Praha koupí od církevního řádu milosrdných bratří odsvěcený kostel svatého Šimona a Judy. V pondělí o tom rozhodli radní. Někdejší svatostánek slouží jako koncertní sál pro Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Praha se dohodla s církevním řádem milosrdných bratří na odkoupení odsvěceného kostela sv. Šimona a Judy (na snímku z 12. března 2001) na Starém Městě.

Článek

Podle radního pro majetek Jana Chabra (TOP 09) se po dlouhých jednáních městu podařilo vyjednat snížení ceny z původních 126 milionů na 99 milionů korun.

„Jedná se jednak o kulturní památku, jednak o strategický pozemek v centru města, zároveň sídlo FOK,” uvedl Chabr. Dodal, že odkup musí ještě schválit Vatikán a poté by se měla podepsat smlouva.

Kostel zasvěcený svatému Šimonu Kananejskému a apoštolu Judovi byl postaven v 17. století na místě gotického kostela. Barokní památka byla součástí špitálu milosrdných bratří. Kostel je na základě smlouvy dlouhodobě ve správě Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Město začalo jednat také o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria, kde zemřel popálený student Jan Palach a umučený čihošťský kněz Josef Toufar

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dům v Legerově ulici v Praze, kde v bývalé klinice zemřeli Jan Palach a Josef Toufar.

Vedení města zvažuje, že by zde mohlo být muzeum nesvobody. O tomto odkupu ještě rozhodnuto nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám