Hlavní obsah

Praha dostala pokutu za pravidla pro parkování hybridů

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha dostala od antimonopolního úřadu téměř milionovou pokutu za nastavení podmínek, na jejichž základě zvýhodnila parkování aut s hybridním pohonem. O nepravomocném rozhodnutí, proti němuž lze podat rozklad, ve čtvrtek informoval mluvčí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Švanda.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokutu ve výši 984 000 korun město dostalo za to, že od 17. dubna 2018 do 30. dubna 2019 zvýhodnilo při parkování majitele hybridů, které měly výkon spalovacího motoru do 135 kW.

Zejména podnikatelé mohli snížit své podnikatelské náklady proti konkurenci využívající hybrid s výkonnějším spalovacím motorem v řádu desítek tisíc korun.

Úřad sice uznal, že „zvýhodnění vozidel s hybridním pohonem bylo motivováno legitimní snahou hlavního města Prahy omezovat negativní vliv emisí z dopravy na kvalitu ovzduší”, ale zároveň konstatoval, že nastavená hranice 135 kW nebyla zvolena na základě objektivních kritérií.

Praha zvažuje zvýšení cen v některých zónách placeného stání

AutoMoto

Výkon instalovaného spalovacího motoru totiž není spolehlivým ukazatelem hodnoty emisí hybridního vozidla, což podle úřadu shledalo i vedení města, když v průběhu roku 2019 změnilo výkonové kritérium za limit hodnoty emisí COve výši 50 g/km, který vychází ze zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Majitelé hybridů splňujících toto kritérium mají nárok na zlevněné parkování za 100 korun ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám