Hlavní obsah

Před ruskou ambasádou v Praze bude náměstí Borise Němcova

Praha

Náměstí Pod kaštany, na němž je sídlo ruské ambasády v Praze, se přejmenuje na náměstí Borise Němcova. Pojmenování po ruském opozičním politikovi v pondělí schválila na návrh primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) rada města.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Náměstí Pod kaštany v Praze 6, kde sídlí Velvyslanectví Ruské federace.

Článek

Němcov, který byl kritikem současného ruského režimu, v jehož čele stojí prezident Vladimir Putin, byl 27. února 2015 zastřelen v centru Moskvy.

Hřib, jehož návrh podporují i koaliční partneři ze Spojených sil pro Prahu a uskupení Praha sobě, již dříve připomněl, že rozhodnutí rozhodně není nahodilým rozmarem.

„Vycházíme z dlouhodobých podnětů občanů, ale samozřejmě také z české lidskoprávní tradice, na kterou bychom neměli zapomínat,“ uvedl primátor.

Přejmenování se krom ambasády nikoho nedotkne, neboť ruské velvyslanectví je jedinou adresou na celém náměstí. Se změnou názvu již dříve vyslovila souhlas místopisná komise magistrátu.

Část ulice před ruskou ambasádou pojmenoval po Němcovovi již v roce 2018 Washington. Ke stejnému kroku přistoupil později i litevský Vilnius. Stejnojmenné náměstí má nedaleko ruské ambasády i Kyjev.

Reklama

Výběr článků

Načítám