Hlavní obsah

Pracujete špatně, vzkazuje politikům 80 procent lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká veřejnost je stále méně spokojena jak s politickou situací, tak s prací politiků samotných. Práci vlády i parlamentu hodnotila v říjnu kladně pouze pětina lidí, v případě prezidenta šlo o necelou polovinu dotázaných. Plyne to z průzkumu agentury STEM.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka čeká až jej poslanec ODS Petr Tluchoř pustí k řečnickému pultíku.

Článek

Zatímco s politickou situací bylo loni v říjnu spokojeno 30 procent lidí, aktuálně je to pouze 13 procent respondentů. I přes dlouhodobý pokles jde o nepatrné zlepšení, neboť ještě v červnu hodnotilo politickou situaci kladně pouze devět procent Čechů.

Markantní propady lze zaznamenat i u politických reprezentací. Činnost vlády hodnotí kladně 21 procent dotázaných, přičemž loni touto dobou se jednalo o 41 procent. Podobný propad zaznamenali i zákonodárci. Spokojeno s jejich prací je aktuálně 20 procent lidí, před rokem se jednalo o 37 procent veřejnosti.

Kladné hodnocení práce (v procentech)
říjen 2010říjen 2011
vláda4121
parlament3720
prezident7048
zdroj: STEM

Lépe veřejnost hodnotí práci prezidenta. Kladně na ni nahlíží 48 procent lidí. I zde je patrný propad, neboť ještě loni hodnotilo jeho práci kladně rovných 70 procent občanů.

Spokojenost s politickou situací (v procentech)
říjen 2010červen 2011říjen 2011
30913
zdroj: STEM

Zatímco vládu i parlament hodnotí kladně vesměs pouze stoupenci ODS a TOP 09, činnost hlavy státu vnímají kladně i lidé bez politických preferencí a zhruba třetina stoupenců levicových ČSSD a KSČM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám