Hlavní obsah

Pozvěte hyeny, řekl Zeman a ceremoniál jmenování mohl začít

Novinky, alt

Před začátkem středečního jmenování Petra Arenbergera novým ministrem zdravotnictví dal prezident Miloš Zeman pokyn, že se může začít, slovy: „Pozvěte hyeny.” Měl tím zřejmě na mysli novináře, kteří do sálu mohli přijít až ve chvíli, kdy byla hlava státu usazena a vše bylo připraveno. Zvukový záznam zachytila kamera TV Nova.

Prezident Zeman nazval novináře hyenamiVideo: TV Nova

 
Článek

Posléze přišli do sálu novináři a ceremoniál jmenování začal.

Zeman chová nechuť k novinářům dlouhodobě a hyenami je nazývá opakovaně. Toto slovo ale rád používá i pro další osoby. V prosinci například za hyeny označil  ty, kdo odmítají nouzový stav, a za lidskou hyenu označil například finančníka Zdeňka Bakalu.

Pro novináře má ovšem prezident i jiná označení, která v minulých dvaceti letech používal. Například póvl, hnůj, blbečci či novinářské kurvičky, také hlupáci či nejpitomější tvorové na zeměkouli.

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Arenbergera ministrem zdravotnictví.Video: ČTK

Zeman Arenbergera jmenoval ve středu dopoledne. Už delší dobu volal po výměně ministra, nový šéf resortu by měl podle něj být vstřícnější vůči vakcíně Sputnik.

Kdo blokuje Sputnik, je zodpovědný za mrtvé, řekl Zeman Arenbergerovi při jmenování

Domácí

Arenberger ale později při uvádění do úřadu řekl, že se shodl s premiérem Andrejem Babišem, že Sputnikem se bude očkovat pouze se souhlasem EMA, což tedy tvrdil i jeho předchůdce Jan Blatný.

„Ze zákona stát nemůže nakupovat jiné vakcíny, než které nakoupil od Evropské komise,” řekl při uvádění Arenbergera do funkce Babiš a nový ministr dal najevo, že se s jeho slovy zcela ztotožňuje.

Arenberger také uvedl, že nevidí důvod, proč by měl odvolávat šéfku Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou, po jejímž odvolání Zeman také volal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám