Hlavní obsah

Pozůstalí po oběti heparinového vraha peníze nedostanou

Aktualizováno

Havlíčkobrodská nemocnice nemusí zaplatit 8,8 miliónu korun, které po ní jako odškodnění požadovali pozůstalí jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. V pátek o tom rozhodl Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žalobu na zdravotnické zařízení podala pětice pozůstalých. Právní zástupci žalobců tvrdili, že nemocnice mohla při správném vyhodnocení předchozích podezřelých případů úmrtí a správném léčení smrti pacienta předejít. V doplnění žaloby právní zástupci například tvrdili, že nemocnice po zjištění hematomu u pacienta měla zajistit rychlý neurochirurgický zákrok. Nemocnice však výhrady odmítala.

"Jednalo se o naprosto nečekanou záležitost a z provedených důkazů vyplývá, že nemocnice si byla záhy vědoma, že něco není v pořádku, že dochází ke zvýšenému výskytu krvácivých stavů. Nebyli nečinní, snažili se najít příčinu a přijali různá opatření," řekl soudce Jan Fifka.

Soud rovněž uložil žalobcům uhradit náklady řízení – konkrétní částku soud určí až v písemném vyhodnocení rozsudku.

Soudy odmítly i další žaloby

Již v roce 2011 soud zamítl žalobu muže, který po nemocnici požadoval milión korun kvůli tomu, že v ní v roce 2006 zemřela jeho šestapadesátiletá manželka. Soudkyně tehdy rozhodnutí zdůvodnila tím, že Zelenka sice pacientce na oddělení ARO třikrát podal heparin bez ordinace lékařem, ale ani v trestním řízení se nepodařilo prokázat, že její smrt nastala působením tohoto léku.

Žena byla sice na počátku vyšetřování na seznamu Zelenkových obětí, ale trestní senát v únoru 2008 rozhodl, že v jejím případě o dokonanou vraždu nešlo.

Na podzim roku 2012 pak Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání pozůstalých po jedné z obětí s tím, že nemocnice nenese za činy bývalého zaměstnance odpovědnost.

Odsouzen na doživotí

Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev, někteří vykrváceli a soud mu za to uložil doživotní trest.

Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Později policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám