Hlavní obsah

Pozor na ozon. V Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové vyhlásili v pátek odpoledne pro část Moravskoslezského kraje smogovou situaci kvůli vysokým koncentracím přízemního ozónu v ovzduší. Lidé by tam měli omezit fyzickou zátěž. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Darkovské moře v Karviné (ilustrační foto)

Článek

Výstraha se týká okresů Frýdek-Místek, Karviná a Ostrava-město. Hodinový průměr troposférického ozonu tam překročil informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů na metr krychlový.

Výstraha platí do odvolání. „Pokles koncentrace troposférického ozonu pod informativní prahovou hodnotu 180 mikrogramů/m3 se dnes nepředpokládá,” uvedli meteorologové.

Česko zasáhnou bouřky, vedro nepoleví

Počasí

Přízemní ozón vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice. Při vyšší koncentraci v ovzduší a delším působení troposférického ozonu mohou lidé pociťovat pálení očí a nosu, nucení ke kašli, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Reklama

Výběr článků

Načítám