Hlavní obsah

Poustevníka Garina zachrání stát

Vladislav Prouza, Právo, Vladislav Prouza
Hřibojedy

Jedna z dominant Braunova betléma v Novém Lese u Dvora Králové nad Labem, poustevník Garin, už není k mání. Předkupní právo na národní kulturní památku uplatnil český stát. Monumentální sochu Juana Garina, jenž si odpykává na katalánské hoře Montserrat trest za vraždu dívky Rikildy, nabízel její majitel, obec Hřibojedy, za odhadní cenu osm milionů korun.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Poustevník Garin je součástí Braunova betléma.

Článek

Prodej třísetletého díla nevyčíslitelné historické hodnoty umožnila zprvu laxní reakce státu, jenž v rozhodné době neuplatnil předkupní právo. Zvrat nastal po nedávné iniciativě státních institucí scelit veškeré pozemky pod betlémem a konečně začít s kompletní revitalizací unikátního díla.

Následovat by měl odkup a scelení pozemků pod betlémem
Miloš Dohnálek, starosta Hřibojed

„Garina chtěl prostřednictvím realitky koupit jediný zájemce za navrhovanou odhadní uměleckou cenu zahrnující i poustevníkovu jeskyni se sedátkem a erbem rodu Šporků. Prodej jsme pozastavili z důvodu zájmu státu o celý areál. Stvrdili jsme to podáním ruky, což doufám, že platí. Následovat by měl odkup a scelení pozemků pod betlémem vlastněných městem Dvůr Králové a obcemi Hřibojedy a Stanovice,“ přiblížil starosta Hřibojed Miloš Dohnálek (TOP 09).

Opravený hrad Vízmburk se otevírá

Tipy na výlety

Scelit pozemky představuje klíčový moment na cestě k záchraně skvostu evropského baroka zapsaného v seznamu kulturního dědictví UNESCO. „Betlém by měl mít nejprve jednoho odpovědného vlastníka, což je základní předpoklad k revitalizaci. Bez toho se nehneme dál,“ míní kastelán sousedního Hospitalu Kuks Libor Švec.

Památkáři dosud areál udržují s pomocí studentů Fakulty restaurátorství Univerzity Pardubice. „Očista soch opět proběhne letos v červnu, naposledy se tak stalo zhruba před pěti lety,“ doplnil Švec.

Betlém měl podle společného memoranda Královéhradeckého kraje, památkářů a místních samospráv z roku 2018 dávno procházet dlouho plánovanou kompletní revitalizací. Hlasitě proklamovaná snaha ustrnula ve stadiu studie přírodního parku za 80 milionů korun.

Grébovka je méně známou oázou klidu v Praze

Tipy na výlety

Součástí dvoukilometrového prohlídkového okruhu kolem opravených soch mělo být parkoviště a podle oponentů zbytečně předimenzované infocentrum.

Vzkříšení betlém a odhadovali signatáři memoranda do roku 2023. Práce ale dosud nezačaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám