Hlavní obsah

Poustevník z vykotlaného dubu dostal v Ratibořicích druhou šanci

Právo, Vladislav Prouza

Šanci opět slušně žít dostal novodobý poustevník přebývající půl roku uvnitř vykotlaného dubu v Ratibořích na Náchodsku. Radnice v České Skalici vyjednala 68letému muži příbytek v domě, kde původně bydlel. Ten se nachází poblíž stromu, v němž našel útočiště.

Foto: Profimedia.cz

Muž řešil lesním pobytem nechuť čelit běžným problémům života (ilustrační foto)

Článek

„Majitel domu přislíbil, že bývalému nájemníkovi poskytne za přijatelné nájemné byt. Muž by se tam měl vrátit, jakmile ukončí rekonvalescenci po lesním pobytu v léčebně dlouhodobě nemocných. Myslím, že už nebude mít důvod bydlet ve stromě,“ přiblížil poustevníkovu budoucnost českoskalický starosta Tomáš Hubka (ODS).

Muž řešil lesním pobytem nechuť čelit běžným problémům života. Příbuzní měli prodat dům kde bydlel, načež se nedohodl s novým vlastníkem, jemuž nechtěl platit nájem za pobyt ve svém bývalém domě.

Místo tabáku dubové listí

Příběh zasazený do kulis osudu Viktorky z Babičky Boženy Němcové nebo povídky V zámku a podzámčí ale nemusel skončit happyendem. Útěk z civilizace poustevník živý pouze z lesních plodů a ovoce posbíraného v zahradách málem nepřežil. Příroda muži sice poskytovala mnohé včetně dubových listů nahrazujících tabák. Chlad podzimu však poustevníka zabaleného do spacáku a staré houně zcela vysílil.

Zkřehlého zimou a vyhladovělého ho koncem října objevili strážníci. „Lesníci nás upozornili, že zahlédli v lese zarostlého a zanedbaného muže. Když jsme ho našli, sotva chodil, byl prokřehlý, zkrátka na pokraji úplného vyčerpání. Další dny by patrně nepřežil. Nakonec jsme ho identifikovali jako rodinou půl roku pohřešovanou osobu,“ popsal šéf Městské policie v České Skalici Pavel Včeliš.

Zbývající bezdomovci o pomoc nestojí

Bezdomovci nepatří v České Skalici k běžným jevům. Případ novodobého poustevníka, který by jinde lidé možná brali za běžný společenský jev současnosti, proto neušel pozornosti.

„Bezdomovce tady máme tři. Nabídky pomoci spojené s určitou disciplínou sveřepě odmítají a nehodlají se sebou cokoliv dělat. Jeden bydlí v žigulíku, kde má celý šatník. Auto přitom parkuje u jeho harampádím zarovnané garáže a obytné buňky. Harampádí by stačilo vyklidit a měl by alespoň nějaký příbytek,“ podotkl Včeliš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám