Hlavní obsah

Potravinové banky napravují reputaci Čechů jako plýtvačů jídlem

Novinky, Aneta Lednová
Praha

Plýtvači potravin. Tak vyšli Češi v minulém roce z průzkumu agentury Ipsos, který se zajímal o to, jak lidé nakládají s jídlem. Existuje ale několik neziskových organizací a spolků, které se plýtvání snaží zabránit. Potraviny, které se jim podaří nashromáždit, pak darují lidem v sociální nouzi.

Češi jsou největšími plýtvači potravinVideo: Aneta Lednová, Novinky

 
Článek

Agentura Ipsos provedla vloni on-line výzkum zaměřující se na stravovací návyky české společnosti. Vyplývá z něj, že 40 procent populace vyhazuje potraviny několikrát měsíčně nebo i častěji, sedm procent tak činí dokonce několikrát týdně. Největšími plýtvači jsou mladí lidé od 18 do 25 let.

Tento nelichotivý trend se snaží zvrátit několik potravinových bank, které v ČR působí. Ty shromažďují potraviny, které pak putují do organizací starajících se o lidi v sociální nouzi. Princip je takový, že výrobci či prodejci zdarma darují potraviny, které jsou už neprodejné, nikoli ale nepoživatelné. Jedná se o potraviny, kterým se blíží exspirace, mají poničený obal nebo vzhledově nejsou tak lákavé.

Pražská banka expeduje měsíčně 15 tun jídla

Své potravinové banky mají větší města jako Praha, Brno, Liberec, Plzeň či Ostrava.

„My jsme Potravinová banka Praha a na území hlavního města jsou sklady dva. Fungujeme ale pro celý Středočeský kraj. Jídlo nám přichází a odchází každý den, takže množství se mění. Měsíčně ale expedujeme zhruba 15 tun potravin,“ řekla Novinkám Předsedkyně Federace potravinových bank Věra Doušová.

Darování jídla v hlavním městě se věnuje také projekt Oběd pro dalšího. „Zákazníci našich podniků mohou koupit za 90 Kč kartičku, na které je hlavní jídlo a limonáda. Tuto službu využívá zhruba 150 lidí, kteří spolupracují s Novým prostorem, Pragulicem a s Jako doma,“ popsala marketingová manažerka Ambiente Anna Šprynarová.

Pan Miloš využívá službu Oběd pro dalšího a nemůže si ji vynachválit. „Já si myslím, že tahle věc je velice dobrá. Na Novém prostoru tyhle kartičky dostáváme za odměnu, ale je to dobrá věc. Já bydlím na ubytovně v pražském Karlíně, takže tam to mám blíž a jsem tam naprosto spokojený. Obsluha se chovala vždy velice vstřícně. Musím se přiznat, že jsem strávník, takže mi přidali guláš i knedlíky, takže za mě tři hvězdičky,“ popsal pan Miloš.

Lidé využívající tuto službu ale musí dodržovat určitá pravidla. Do restauračního zařízení musí chodit čistě oblečení, nesmí požít alkohol ani návykové látky a musí se chovat slušně. Pak mají dveře otevřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám