Hlavní obsah

Postavme islám na roveň nacismu, znělo na protimuslimské demonstraci

Novinky, Václav Lang
Praha
Aktualizováno

Několik set lidí se v pátek večer sešlo na Hradčanském náměstí před Pražským hradem, aby tam dali najevo svůj odpor k islámu. Zúčastnilo se i několik politiků, některé výroky byly velmi ostré, často i na hranici rasismu nebo xenofobie.

Před Hradem protestují stovky lidí proti islámu v ČRVideo: Pavlel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Jako první vystoupil představitel pořadatelské skupiny Islám v České republice nechceme Martin Konvička. Islám dal do přímé spojitosti s terorismem a odmítl, ale prohlásil, že teror není jediným důvodem, proč nechtějí islám v České republice.

„Islám totiž znamená především podřízení. Podřízení se pravidlům, které sepsal jakýsi Alláh, ve skutečnosti však jistý Mohammed, chlap, který měl problém především sám se sebou, jehož životopis vypadá jako sbírka psychiatrických diagnóz a jehož činy by stačily na osádku středně velkého vězení,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Islám na roveň nacizmu

„Říkají nám, že islám je vznešená víra, že v sobě nese civilizační a lidské hodnoty. Přátelé, jaké hodnoty může mít následování agresivního psychopata,“ položil otázku do publika, které odpovědělo potleskem a skandováním.

Konvička prohlásil, že je potřeba se usilovně snažit islám potlačit, k tomu prý ale bude zapotřebí zapojit se i politicky, legislativní činností. „Naším dlouhodobým cílem je postavení islámu na roveň nacismu, zákaz jeho šíření, propagace a veřejného vyznávání, tvrdé potlačení jeho veřejných projevů, současně jeho společenské odsouzení.

Na jeho vystoupení navázal Marek Černoch, poslanec hnutí Úsvit, jehož stranický šéf Tomio Okamura byl mezi přihlížejícími. Představil nedávno avizovanou novelu, podle které by se nově k církvím, které by v ČR žádaly o registraci, musely vyjádřit zpravodajské služby.

Černochová vystoupila i přes kritiku

„Chceme zachovat české tradice, chceme zachovat české zvyky, chceme zachovat českou kulturu,“ řekl poslanec. „Není teď podstatné, před jakým náboženstvím, je podstatné, že si chceme zachovat svou svobodu.“

Po jeho projevu následoval spontánní pokřik lidí „My jsme tady doma“.

Z politiků vystoupila také další poslankyně Úsvitu, Olga Havlová, která se vyslovila proti halal potravinám, nebo poslankyně ODS Jana Černochová, jež rovněž islám odsoudila.

„Den ode dne se dočítám, že jako žena podle muslimského světa a podle práva šaría mám polovinu mozku jen proto, že jsem žena,“ uvedla. „Jsem člověk, který se nebojí říkat své názory veřejně, odmítám floskule o politické korektnosti, kde se budeme bát jako politici nazývat věci pravými jmény.“

Někteří komunální politici, převážně z řad zelených, přitom ještě před demonstrací zkritizovali Černochovou za to, že se jako poslankyně a starostka Prahy 2 zúčastní podobné demonstrace, která zavání extremismem a nenávistností.

Černochová to ale odmítá. „Jsem politik a od politiků se očekává, že budou diskutovat s lidmi,“ řekla Novinkám. „Když jsem sem jela, tak jsem si srovnávala v hlavě, jestli tady chci vystoupit, nebo nechci. A právě ty výroky o tom, že je špatně, že politik chce diskutovat s veřejností, tak mě přiměly k tomu, že jsem tady vystoupila,“ uvedla.

Demonstrace trvala zhruba hodinu a půl, dorazilo několik zhruba 500 lidí. Řada z nich měla české vlajky, někteří měli transparenty s nápisy jako Islám v ČR nechceme, Islám je zlo, Stop islámu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám