Hlavní obsah

Pospíšil dočasně zbavil místopředsedu NS Kučeru funkce soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dočasně zprostil místopředsedu Nejvyššího soudu Pavla Kučeru funkce soudce. Učinil tak v souvislosti s právě probíhajícím kárným řízením kvůli kauze tzv. justiční mafie.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

Článek

Informaci přinesla ČT, vzápětí potvrdila také mluvčí resortu spravedlnosti Tereza Palečková. Kučera sdělil v úterý Právu, že proti rozhodnutí podá rozklad.

V září pražský vrchní soud nepravomocně uznal Kučeru vinným z toho, že se snažil ovlivňovat vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a někdejšího šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Ke kárnému řízení jej dohnala jeho nadřízená předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Kučera se proti verdiktu odvolal.

"Zproštění výkonu funkce potrvá do pravomocného skončení kárného řízení," uvedla Palečková s tím, že ministr jednal na návrh Brožové. Kučera může proti rozhodnutí podat námitky, ty však nemají odkladný účinek.

Důvodem kárné žaloby Brožové na jejího podřízeného byly tři Kučerovy schůzky s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Na setkáních se Kučera podle Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády "nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům".

Kauza justiční mafie
Podle tisku se Kučera opakovaně setkal se Zlatuší Andělovou, šéfkou státních zástupců, kteří měli kauzu na starosti, a naznačoval, že by bylo možné vyšetřování zdržet. Na jednom ze setkání údajně pronesl větu: "Nezávislost justice musí jít stranou, když hrozí pád vlády." Kučera ale tvrdí, že nic takového neřekl.Kučera patřil mezi lidi, kteří po bývalé nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové požadovali omluvu za to, že je v souvislosti s vyšetřováním Čunkovy kauzy označila za justiční mafii. Krajský soud v Praze zatím jeho požadavek na omluvu dvakrát odmítl.Pražský vrchní soud začátkem září Kučeru zbavil funkce soudce. Uznal ho vinným z ovlivňování vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a exšéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Kárnou žalobu na Kučeru podala jeho nadřízená, šéfka NS Iva Brožová. Rozhodnutí je ale nepravomocné, Kučera trvá na své nevinně a proti verdiktu se odvolal.Odvolání má odkladný účinek. Případ připadl kárnému senátu Nejvyššího soudu. Podle Brožové i Kučery by mohl stihnout kauzu projednat ještě před tím, než na konci letošního roku bude muset Kučera kvůli věku v justici skončit. Pokud by se pravomocný rozsudek nestihl vynést, řízení by bylo zastaveno.
Zdroj: ČTK

Vizitka Pavla Kučery

Narodil se 11. února 1940 v Kladně, po maturitě studoval tři semestry na Vysoké škole ekonomické v Praze a po absolvování základní vojenské služby vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy (1967), v roce 1980 získal titul JUDr.

Nejprve pracoval v advokátní poradně v Kladně (1967-1972), první dva roky jako koncipient a po složení advokátních zkoušek jako advokát. V roce 1972 nastoupil jako soudce Okresního soudu v Kladně, kde působil do roku 1977, poté byl do ledna 1990 soudcem Krajského soudu v Praze, specializoval se na trestní kauzy. Od února 1990 do dubna 1991 byl zástupcem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky. V květnu 1991 byl zvolen soudcem Nejvyššího soudu ČSFR, kde zastával funkci předsedy trestního kolegia a po vzniku samostatné ČR přešel do funkce místopředsedy NS.  

Nikdy nebyl členem žádné politické strany. Podílel se na vzniku nového trestního zákona a trestního řádu, pravidelně publikuje v odborném časopise Trestní právo.

Do všeobecného povědomí se v posledních letech dostal hlavně v souvislosti s trestní kauzou bývalého místopředsedy vlády a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám