Hlavní obsah

Pospíšil chce ukončit šikanózní zneužívání insolvenčního zákona

Právo, Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Protišikanózní novelu insolvenčního zákona představil v pátek na tiskové konferenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Neopodstatněným návrhům na insolvenci má mimo jiné zabránit soudní poplatek za věřitelský insolvenční návrh ve výši 5 000 korun, dále možnost odmítnutí návrhu věřitele pro zjevnou bezdůvodnost, pokuta za zjevně bezdůvodný návrh, složení paušální částky na náhradu škody a další opatření.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Na novelu naváže v roce 2012 koncepční novela insolvenčního zákona, která bude reakcí na komplexní posouzení kladů a záporů nově zavedených opatření.

Nyní některé společnosti zneužívají zákon tak, že návrhem na vyhlášení insolvence poškozují konkurenci v očích zákazníků i obchodních partnerů. Lidé si totiž často neuvědomují rozdíl mezi návrhem na insolvenční řízení a samotnou insolvencí. Počet návrhů na insolvenci v poslední době výrazně stoupá.

Rozhodnutí bude na soudci

Zjevně neopodstatněné insolvenční návrhy by se podle Pospíšilovy novely neměly v internetové databázi vůbec objevit. "Dnes je praxe taková, že návrh je do dvou hodin od podání automaticky zveřejněn," podotkl ministr. Soudci budou mít nově povinnost každý návrh ještě před zveřejněním posoudit.

Podle ministra může jít například o ty případy, kdy dlužná částka je ve zjevném nepoměru k majetku dlužníka. Tedy pokud například věřitel navrhoval insolvenci kvůli tisícikoruně na firmu, která má majetek v řádu desítek miliónů korun.

Proti odmítnutí insolvenčního návrhu se věřitel bude moci odvolat. Novelu dopracovávají legislativci ministerstva spravedlnosti, do vlády má přijít začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám