Hlavní obsah

Pospíšil by mohl na západě Čech kandidovat za ODS na hejtmana

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil bude velmi pravděpodobně za ODS kandidovat na post hejtmana Plzeňského kraje. „Pokud ODS projeví zájem, jsem ochoten do toho jít,“ řekl Právu Pospíšil, který je zároveň krajským předsedou občanských demokratů.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

„Pokud uspěji a stanu se hejtmanem, chtěl bych se této funkci věnovat naplno,“ odpověděl na otázku, zda by v případě vítězství složil svůj poslanecký mandát. „Nechci, aby to vyznělo, že hledám jinou funkci. Chci ODS pomoci,“ uvedl Pospíšil.

Své šance v případném boji o hejtmanství hodnotit nechtěl. „Ani sebepopulárnější lídr nezachrání situaci, v níž se ODS a další pravicové vládní strany nyní nachází,“ podotkl Pospíšil.

Je přirozený lídr kandidátky

Zvoleným lídrem kandidátky pro Plzeňský kraj je nyní Marcela Krejsová, bývalá náměstkyně plzeňského primátora.

„Sama mi řekla, že kdyby Jiří Pospíšil o to stál a region to chtěl, tak nemá žádný problém mu to místo uvolnit,“ sdělil Roman Jurečko, místopředseda regionální rady ODS. „Nevidím jiného přirozenějšího lídra naší kandidátky,“ dodal na Pospíšilovu adresu Jurečko.

V regionu jsou pobouřeni

Pospíšilovo odvolání občanské demokraty na Plzeňsku pobouřilo a svolali  jednání regionální rady. „Měli jsme ji mít až v pondělí, ale kvůli odezvě z regionu jsme se chtěli sejít co nejdříve,“ řekl Právu Jurečko.

Plzeňský primátor Martin Baxa potvrdil: „Členové ODS jsou pobouřeni, atmosféra je velmi emotivní, chtějí vysvětlení.“ To požaduje i primátor. „Zdůvodnění, které zaznělo na tiskové konferenci Petra Nečase, není dostačující, nebylo dostatečně věrohodné.

"Rychlost, s níž byl Pospíšil odvolán, je pro mne šokující,“ podotkl Baxa a dodal: „Naše členská základna má právo slyšet od pana premiéra osobně, jaké důvody ho k tomu vedly.“

Plzeňané chtějí kvůli vysvětlení pozvat premiéra na regionální sněm, který se zřejmě sejde kvůli pravděpodobnému zvolení Pospíšila do čela kandidátky pro krajské volby. Když Nečas nepřijede, zřejmě za ním vyrazí krajská delegace. „To, že premiér Jiřího Pospíšila odvolal, je jeho svaté právo, ale způsob, jakým to udělal, není právě nejšťastnější,“ podotkl Jurečko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám