Hlavní obsah

Poslední duel Paroubek–Nečas bude bez pokřiků a transparentů

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přísných čtyřicet pravidel hry posledního předvolebního duelu mezi Jiřím Paroubkem a Petrem Nečasem chystá v těchto hodinách štáb Otázek Václava Moravce Speciál, který odvysílají programy ČT 1 a ČT 24 živě ve čtvrtek od 21 hodin.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas (ODS) s Jiřím Paroubkem (ČSSD) se zdraví ve studiu před zahájením jedné z minulých debat.

Článek

Pravidla budou stvrzena ve středu kolem půl páté odpoledne a budou je muset potvrdit zástupci stran svými podpisy.

Ještě se ale neví, zda lídři budou stát, nebo sedět, a zda si budou moci pomáhat papíry a grafy.

Každý z nich si může přivést po dvaceti lidech. Publikum musí ale být společensky oblečeno, nebudou dovoleny žádné šály, transparenty, nebude povolen pískot natož halekačky ani překřikování sympatizantů a odpůrců, jako tomu bylo v krajských debatách. Jediné, co publikum může, je zatleskat.

Čtyřicet lidí v publiku doplní dvacítka pozvaných Českou televizí. Bude mezi nimi management ČT a odborní oponenti, kteří budou pokládat otázky. Povoleni budou fotografové a novináři.

Tři témata po 30 minutách

Právu se podařilo zjistit, že na Paroubka s Nečasem čekají tři témata, na každé z nich bude třicet minut času. Pravděpodobně padnou otázky týkající se ekonomiky, korupce a zahraniční politiky ČR.

Některá z jmen odborných oponentů, které vybírá pouze Česká televize, přece jen unikla. Ekonomické dotazy bude klást mimo jiné profesor ekonomie Jan Švejnar a šéf Institutu ekonomických studií FFUK Michal Mejstřík. ČT ještě nemá všechny odborníky po kupě. Každý bude moci klást maximálně tři dotazy.

Vzor pro čtyřicet bodů diskuse si vzala Česká televize z BBC. Do pravidel hry patří cíle pořadu, jeho struktura, role moderátora, vybraná témata, jak bude vypadat scéna, omezení lídrů i publika. Omezení nebude ale takové, aby z toho vznikla nezáživná diskuse jako v neděli na Primě, svázaná jedno či dvouminutovým časem na odpovědi. Limity budou, ale ne tak tvrdé.

Reklama

Výběr článků

Načítám