Hlavní obsah

Poslední den prázdnin padly teplotní rekordy skoro všude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V poslední den prázdnin padaly na skoro všech stanicích teplotní rekordy. Maxima přepisovali v pondělí i tam, kde počasí sledují více než 100 let. Na nejstarší české stanici v pražském Klementinu pondělní teplota 33,7 stupně Celsia přepsala původní rekord 30,4 stupně z roku 1781. Z celé republiky bylo nejtepleji ve Vráži u Písku, kde naměřili 36,5 stupně.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Koupání na Berounce. Ilustrační foto

Článek

Pouze na stanici Paseka v Olomouckém kraji odolal rekord z roku 1992, který činí 34,5 stupně. V pondělí tam teploměr vystoupil na "pouhých" 32,9 stupně, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Pondělní další tropický den symbolicky uzavřel letošní mimořádně horké prázdniny i meteorologické léto, které začalo 1. června a končí posledního srpna. Uplynulé léto se zařadí k nejteplejším a zároveň nejsušším v dosavadní historii měření v českých zemích.

Vysoké teploty vydrží na většině území ještě v úterý, ve středu pak tropy vystřídají bouřky a ochlazení s teplotami kolem 20 stupňů.

Reklama

Výběr článků

Načítám