Hlavní obsah

Poslanec ODS Morava chystal vydírání rebelky Zubové

Právo, Novinky, trj, nig, vm
Aktualizováno

Šéfka Republikové rady Strany zelených Olga Zubová se zřejmě měla stát terčem politického vydírání. Vyplývá to z jejího rozvoru s redaktory, kteří sledovali poslance ODS Jana Moravu. Ten měl v úmyslu – zřejmě podle zadání – přinutit rebelující poslankyni k poslušnosti přes sledování a fotografie její třiadvacetileté dcery.

Článek

Zubová Právu řekla, že na ni Morava sbíral materiál. Jako první o tom informoval server idnes.cz. „Měl to být asi způsob, jak mě přinutit k poslušnosti,“ potvrdila večer Právu Zubová, která se na kauzu chce ptát premiéra Mirka Topolánka i stranického šéfa Martina Bursíka.

O věci dozvěděla od TV Nova, když její reportér Janek Kroupa ukončil natáčení poslance Moravy a dalších skrytou kamerou.

Topolánek kauzu označil za šokující. Televizi Nova řekl, že podobné praktiky vždy odsuzoval. „Nikdy jsem netušil, že se v mé blízkosti děje něco takového. Ten mladý poslanec... to mě strašně překvapuje. Já vím přesně, co bych mu doporučil - on to má vědět sám.“

V komentářích na internetových stránkách poslance Moravy se se objevila reakce podepsaná jmorava@seznam.cz, která se shoduje s Moravovou emailovou adresou uvedenou v jeho oficiálních kontaktech. V komentáři se doslova píše:

"Ano, stal jsem se obětí řízené provokace, kdy mé schůzky, jejichž obsah jsem považoval za ryze soukromý, byly bez mého vědomí po dobu sedmi měsíců nahrávány skrytou kamerou. Ano, dopustil jsem se řady chyb a omlouvám se všem, jichž se mé jednání negativně dotklo nebo dotkne. Moc děkuji všem, kteří nezaujatě hodnotí práci, kterou jsem za dva roky v politice vykonal."

Cílem bylo zřejmě zjistit, jaké praktiky se skutečně používají ve Sněmovně. Celkem má jít asi o šest příběhů, Nova by je měla zveřejnit příští týden.

„Redaktoři TV Nova mi říkali, že můj příběh je daleko nejhorší, protože se tam používají praktiky jako je přinucení k poslušnosti prostřednictvím dětí. Chtěli ve mně vyvolat strach o dceru, což se jim samozřejmě povedlo v momentě, kdy mi to oznámili. Nevěděla jsem to, ale kdyby mi přinesli fotografie dcery, fotili ji třeba na letišti... Poslanec Morava vytvořil zdání, že má o dceru zájem a nechal se s ní vyfotit na letišti,“ popsala Zubová.

Poslanec Jan Morava (ODS) a prezident Václav Klaus (Foto: janmorava.cz)

Pod příspěvkem jmorava@seznam.cz na stránkách poslance Moravy je komentář podepsaný jako Martina, což je křestní jméno dcery poslankyně Zubové, ve kterém se píše:

"Já jsem naše setkání taky považovala za soukromé, ale bohužel... lituju toho, že jsem se s tebou vůbec poznala, jsi zlej a podlej člověk...teď chápu to, když si mi napsal, že jsi posedlej úspěchem, to že ale půjdeš přes mrtvoly, jsem nečekala... moc se těším až se to všechno zveřejní, pak si každý udělá vlastní názor."

Poslankyně Strany zelených Olga Zubová (v popředí) foto: Právo/Milan Malíček

Kvůli rebelii či radaru?

Podle ní vše začalo v červnu. Tehdy Zubová a její kolegyně Věra Jakubková zvažovaly odchod z frakce zelených. Nyní u ní vytanuly zřejmě ještě horší pochybnosti. „Plyne pro mě z toho otázka, jestli já chci být v koalici, která používá takové praktiky,“uvedla Zubová.

„Také nevím, jestli o tom věděl náš pan předseda, chci se ho samozřejmě zeptat. Chci také vědět, jestli o tom věděl premiér. Určitě o tom věděl předseda klubu Tluchoř, protože mi redaktoři říkali, že si poslanec Morava s ním před nimi esemeskoval,“ přiblížila..

Protože Moravovo počínání nedošlo až k samotnému rozhovoru s poslankyní, Zubová odhaduje, co by bylo dál. „Asi by mi přinesli fotografie a nabídli mi bezpečnost, když budu poslušně hlasovat s koalicí,“ domýšlela se Zubová. Konkrétně neví, čeho se to mělo týkat. „Určitě by došlo i na radar, to je bez pochyby,“ usoudila.

Podle ní zastavení kamerou sledované kauzy přišlo zřejmě skoro v poslední chvíli. „Existovaly už fotky a poslanec Morava to chtěl už posílat kamsi do tisku,“ poznamenala Zubová s tím, že detaily si Nova patrně nechává jako trumfy.

A její dcera, která se v politice neangažuje? „Protože s ním nechtěla mít nějaký hlubší vztah než jen kamarádský, bylo jí docela divné, že je takový neodbytný. Nebrala to ale nijak podezíravě, rozhodně ho nepodezírala, a je to pro ní velký šok,“ uvedla poslankyně s tím, že kdyby mezi její dcerou a Moravou vznikl citový vztah, mohlo to mít pro její další život mnohem horší důsledky.

Šušká se o tom v ODS už týden

O tom, že hrozí v ODS, a to konkrétně v její středočeské organizaci, nějaký skandál, se mezi straníky šuškalo již celý týden. Podle nepotvrzených informací měl tuto hrozbu naznačit i sám premiér Mirek Topolánek tento týden na grémiu, když se zmínil o tom, že se blíží skandál, do kterého mohou být zapleteni dokonce dva členové středočeského regionu. Někteří přítomní byli zaskočeni tím, že ani v jednom případě nejde o rebelujícího Vlastimila Tlustého, ale úplně o jiná jména.

Morava teď podle tn.cz tvrdí, že to z jeho strany byla pouze snaha odhalit nekalé praktiky v politice. Šéf ODS Mirek Topolánek ho nepřímo vyzval, aby složil poslanecký mandát.

Kdo je Jan Morava

Jan Morava se narodil v roce 1979 na Mělníku. Vystudoval Střední podnikatelskou školu, poté obor učitelství na středních školách na Univerzitě Karlově, v roce 2005 pak dostudoval Liberálně-konzervativní akademii v Praze.

Ve svých 18 letech, po takzvaném sarajevském atentátu, vstoupil do ODS, prý proto, aby přispěl k "hájení svobody a zároveň odpovědnosti jednotlivce". Pracoval v IT firmě a učil na Soukromé obchodní akademii v Neratovicích.

Od roku 2002 pracoval pro ODS již naplno jako oblastní manažer. V roce 2006 při primárních volbách kandidátů na poslance získal na okrese Mělník deset nominací ze třinácti místních sdružení ODS. Jak uvádí na svých stránkách, členy ODS oslovil svou vizí "Pravý čas pro pravé lidi", která klade důraz na maximální přenesení práce poslance do regionu, přívětivé a slušné politice k občanům.

Kandidoval na desátém místě středočeské kandidátky, přesto získal vysoký počet preferenčních hlasů a z celkových 34 kandidátů obsadil šesté místo. Ve Sněmovně tak nahradil dosavadního poslance za oblast Tomáše Teplíka.

Ve Sněmovně patří co do účasti na schůzích k nejpilnějším poslancům.

Jeden ze jmenovaných poslanců Vlastimil Tlustý odmítl jakoukoli osobní účast na skandálu: „Nejsem aktérem toho případu. Nic o něm nevím, neúčastnil jsem se natáčení a nevím, kdo se s kým scházel. O tom, že Morava někoho fotografuje a snad vydírá, se dovídám z médií a od novinářů, kteří se mě ptají na mou reakci, že v případu prý figurují nějaké moje kompromitující fotografie. Vím o tom, o jaké fotky jde. A vím to již tři čtvrtě roku. Ale z toho, že si někdo někde ukazoval nějaké mé kompromitující fotky, odvozovat, že bych to celé já nějak organizoval, to je opravdu velká fantasmagorie,“ řekl Tlustý Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám