Hlavní obsah

Poslanec Kott: Téměř stoprocentně si mandát ponechám

Novinky, Barbora Silná
LIBEREC

Černá ovce poslaneckého klubu ODS Petr Kott, který se nezúčastnil klíčového hlasování o reformě veřejných financí v rozhovoru pro Právo tvrdí, že téměř se stoprocentní jistotou zůstane poslancem Parlamentu ČR. Nehodlá se mandátu vzdát, k čemuž ho jeho mateřský poslanecký klub vyzval. Tvrdí zároveň, že Sněmovnu v pátek neopustil kvůli opilosti.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Od pátku se vyhýbáte veřejnosti, ale i svým stranickým kolegům a jste prakticky k nezastižení. V úterý jste přislíbil účast na jednání poslaneckého klubu ODS, který se zabýval vašim případem, kam jste ale nedorazil. Proč?

Byť mi to nikdo nevěří, tak jsem skutečně nemocen. Ve čtvrtek se o tom budou moci všichni přesvědčit v televizi, až mě zaberou kamery, protože jsem zraněný. Poměrně vážně. Mám trošku nalomený nos a nějaké monokly, protože jsem měl malou havárku. Ne v autě, ale na schodech. A kromě toho mám takovou chřipku, je to slyšet na hlase. Nebylo mi dobře. V pondělí jsem si myslel, že to zvládnu, ale skutečně dneska jsem měl poměrně velké problémy vůbec vstát z postele. Mám hrozné bolesti hlavy. Ve čtvrtek se setkám, alespoň doufám, v Doksech s televizními novináři, kteří budou mít možnost mě nafilmovat. Do Prahy nepojedu. A při tom bude, myslím si, dostatečně dobře vidět, že jsem měl skutečně dostatečný důvod, proč na ten klub nejít. Nejenom proto, že vypadám tak špatně, protože tak budu vypadat i ve čtvrtek, ale doufám, že mi nebude tak špatně.

Kdy jste se zranil?

Kdy jsem se zranil? O víkendu.

Zranil jste se v sobotu anebo v neděli?

V sobotu to bylo. V pátek to nebylo. Myslím, že mě v pátek nějací lidé viděli v Parlamentu, takže myslím, že až mě ve čtvrtek uvidí, mohou potvrdit, že v pátek to nebylo.

Jak vnímáte situaci, která okolo vás nastala?

Ten důvod nepovažuji pro ODS za banální, to určitě ne. Zejména pro ODS není zvykem, že poslanec hlasuje u takovéhle věci, respektive nehlasuje. Jsem si vědomý, že daleko čistší by bylo, kdybych se hlasování zúčastnil, kdybych hlasoval o zákonech, které jsou mi blízké, pro a u těch, které mi nejsou blízké, proti. Osobně, když se mě budete ptát, proč jsem hlasoval proti v prvním a druhém čtení, tak musím říci, že to ve mně uzrávalo. Nedělalo mi to dobře. Možná že jsem mohl být čestnější. Možná jsem to mohl říci, že to pravděpodobně takhle dopadne, ale ten skutečný popud pro mne byl, jak dopadlo hlasování o nedůvěře vládě. Přišlo mi, že taková ta prezentace před veřejností, že vláda na padesát procent padne a já jsem měl pocit, že to není ani na pět procent, že bylo trošku přitažené za vlasy. Trochu mě to znechutilo. Neříkám, že tahle vláda je dobrá nebo vynikající. Pokud jde o reformu, tak je tam aspoň snaha.

Hovoří se o tom, že jste byl při pátečním jednání Sněmovny opilý. Je to pravda?

Já nepopírám, a byl bych směšný lhář, že jsem si nedal nějaké pití. Rozhodně to ale nebyl důvod mého odchodu ani toho, že bych nebyl schopen mačkat nějaké tlačítko.

ODS vás vyzvala, abyste opustil svůj poslanecký mandát, ale i odešel ze strany?

Jsem přesvědčený, že spousta mých kolegů jak v poslaneckém klubu, tak i členů dejme tomu tady na oblasti a nejenom na oblasti, určitě z toho nemá radost. Ani já z toho radost nemám. Ale současně mám pocit, že některým to radost udělá. A jak to vnímám, že pokud mě vyloučí z klubu, což už se vlastně de facto stalo, byť jsem se před chvílí dozvěděl v rádiu, že tam je nějaká čtrnáctidenní lhůta, tak mně to samozřejmě bude líto, bude mě to mrzet, ale neudělám s tím vůbec nic.

Vzdáte se svého poslaneckého mandátu anebo zůstanete nezařazeným poslancem?

Téměř na sto procent se nevzdám svého mandátu.

Uvažujete o vstupu do jiné parlamentní strany anebo byste vstoupil do jiného poslaneckého klubu?

Chtěl bych zůstat nezařazený. Ale mohu vstoupit i do jiného politického klubu, protože je to výhoda, třeba pokud jde o zázemí, ale zatím o tom neuvažuji. Vždy jsem říkal, že jediná politická strana, do které vstoupím anebo z ní odejdu, i když jsem si nepředstavoval, že takhle, je ODS. Do žádné jiné strany vstupovat nehodlám.

Liberecká regionální rada v neděli a českolipská oblastní rada ODS v pondělí přijala usnesení a zavázala dokskou organizaci, aby vás přiměla k odchodu anebo vyloučila...

Slyšel jsem už mnohokrát, jak se hovoří, jak se to dělá zdola a teď máme jasný důkaz toho, že to jde trošku jinak. Ale nezlobím se na ty lidi, kteří si myslí, že dělají správnou věc. Myslím si sice, že nedělají. Pochopitelně se také ukáže, do jaké míry je dokská organizace autonomní, ale pokud mají takové doporučení, pak si myslím, že splní úkol.

Zúčastníte se úterního večerního zasedání místní rady ODS v Doksech?

Je to jednání rady, nemám snad ani pozvánku, anebo jsem ji nezaznamenal, ale o vyloučení bude rozhodovat místní sněm, který se uskuteční tuším za týden.

Reklama

Související články

Vrbík z unie vypároval opilého poslance ODS

Do prekérní situace se v pátek dostali občanští demokraté, když těsně před důležitým hlasováním o reformních zákonech se jim do lavic po polední pauze nevrátil...

Poslanec Kott odmítl tlak ODS a neodstoupí

Poslanec Petr Kott (ODS) nehodlá uposlechnout žádosti vedení své strany a chce nadále zůstat v dolní parlamentní komoře. Zatímco ODS jednohlasně tvrdí,...

Výběr článků

Načítám