Hlavní obsah

Poslanec ČSSD Wolf se kvůli výhrůžkám obrátí na policii

Právo, Jiří Ovčáček
PRAHA

Poslanec soc. dem. Petr Wolf, který se stal terčem výhrůžek, se rozhodl obrátit na policii, o ochranku ale zatím žádat nebude. Wolf míní, že za tím je vnitrostranická situace, připustil ale také, že motivací může být i jeho názor na americký radar. Wolf Právu řekl, že mu chodí nejen výhrůžné esemesky, ale je i terčem určitého osobního nátlaku.

Článek

SMS mu podle jeho slov chodí asi měsíc, tlak trvá prý již čtyři měsíce. „Jsou to esemesky a řekl bych takový, nevím, jak to nazvat, osobní kontakt. Někdo kolem vás projde, řekne něco. To je složitější vysvětlovat, ne, že by vyhrožoval, tlačil do kouta. Třeba někdo vylije kávu a řekne: pozdravuje tě ten a ten,“ sdělil poslanec s tím, že k takovým situacím nedochází v Praze, ale v domovské Ostravě.

Za výhrůžkami vidí Wolf vnitrostranickou situaci v Moravskoslezském kraji: „Myslím si to, neumím to dokázat, to říkám otevřeně. Myslím si to proto, že mne jiný důvod nenapadá.“ Stejně tak připustil, že výhrůžky mohou padat kvůli jeho osobnímu názoru na radar. V minulosti se totiž k němu nevyjadřoval negativně. Nyní uvádí, že bude hlasovat s ČSSD proti.

Na radar poukazovala jedna z SMS, jejíž text Wolf poskytl Právu: „Tak to je hnus Velebnosti! Kolik ti došlo za ten RADAR?! Neboj se my ti to spočítáme a vystavíme ,účet‘!!!“ SMS dokonce s hrozbou smrti pak dostala Wolfova manželka. Ta již kontaktovala policii.

To samé udělá i Wolf. „Obrátím se, ano. Manželka už se obrátila, já jsem to ještě nestihl, ale chtěla, abych to udělal,“ uvedl poslanec. O policejní ochranku ale zatím žádat nebude, výslovně to ale nevyloučil. „Prozatím to tak necítím, možná že jsem naivní. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet v následujících dnech,“ řekl Wolf na dotaz Práva, zda o ochranku požádá.

Hašek mu věří

Situace připomíná příběhy dnes již bývalých poslanců ČSSD Miloše Melčáka, Michala Pohanky a Evžena Snítilého. Ti si také před přeběhnutím stěžovali na tlaky. Na dotaz Práva, zda neuvažuje opustit řady ČSSD, Wolf neodpověděl jednoznačně: „Nechci to vůbec řešit. Analyzuji situaci a sbírám informace.“

Počátkem června ale Wolf odmítl jakékoli spekulace, že by byl adeptem na přeběhlíka. „Ne, nechci přeběhnout, nejsem přeběhlík. Je mi úplně odporné slovo přeběhlík, nechci s ním být kdykoliv spojován,“ řekl tehdy Právu.

Šéf klubu soc. dem. Michal Hašek, který s Wolfem hovořil ve čtvrtek je přesvědčen, že poslanec nebude dalším přeběhlíkem. „Chci jasně potvrdit, že kolega Wolf je členem klubu, zůstává členem klubu, nechystá se dělat žádné dramatické kroky,“ řekl Právu. „Nepovažuji na základě rozhovoru Petra Wolfa za nového adepta na v uvozovkách nějakého přeběhlíka,“ doplnil. „V otázce radaru deklaroval, že samozřejmě bude respektovat většinový názor poslaneckého klubu,“ sdělil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám