Hlavní obsah

Poslanci zařadili do jednání Sněmovny i diskuzi o radaru

PRAHA

Sněmovna mimořádně zařadila do programu svého v úterý zahájeného jednání i diskusi o radaru. Bude patřit k nejsledovanějším bodům. Dá se předpokládat, že diskuse vyvolá ostrý rozpor mezi koalicí a opozicí. Proti výstavbě americké základny je většina sociálních demokratů a ostře proti vystupují komunisté. Jednotná v této věci není ani vládní koalice. Zelení chtějí, aby protiraketové zařízení USA bylo pod velením NATO.

Článek

Sociální demokraté a komunisté znovu neuspěli ve snaze prosadit ve Sněmovně zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala okolnostmi vzniku takzvané Kubiceho zprávy. Opozici se však podařilo do programu prosadit jiný bod na toto téma, a tak se o Kubiceho zprávě jednat bude.

Ministr spravedlnosti má totiž poslance informovat o závěrech skupiny Vrchního státního zastupitelství v Praze, která analyzovala trestní kauzy zmiňované v tomto materiálu. Podle skupiny se nepotvrdily informace o tom, že organizovaný zločin prorůstá do státní správy a je propojen s některými politiky.

Předseda klubu ČSSD Michal Hašek v reakci na závěry skupiny vyzval premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby se expremiérovi Jiřímu Paroubkovi a ČSSD jako takové omluvil za obvinění, která na jejich adresu vznesl před loňskými volbami. Topolánek to ale nemá v úmyslu. "Já nemám důvod, nevím za co," řekl Topolánek.

Poslanci budou sledovat čerpání z fondů EU

Kromě toho budou poslanci jednat o reformě Evropské unie a o čerpání peněz z evropských fondů. Pokud jde o evropskou politiku, obvinila ČSSD kabinet už několikrát z toho, že Sněmovnu obchází a vyhýbá se debatě. Stejně tak bouřlivá může být i diskuse o čerpání peněz z evropských fondů. Podle ČSSD může ČR o část dotací přijít, neboť nevyčerpá všechny peníze, které by mohlo v letech 2007 až 2013 získat. [celá zpráva]

Důvodem je podle šéfa socialistů Jiřího Paroubka to, že ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) se zaměřuje na řešení svých kauz a nevěnuje se řízení ministerské agendy.

Čunek podobné výhrady několikrát odmítl a zařazení tohoto bodu na program sněmovní schůze podpořil. "Takže velmi vřele doporučuji zařazení tohoto bodu do programu, abych mohl odpovědět ve vyčerpávající formě," uvedl Čunek. 

Reklama

Související články

Výsledky odposlechů v kauze Kubice? Nula

Pracovníky Inspekce ministra vnitra, kteří loni v rámci vyšetřování úniku tzv. Kubiceho zprávy "napíchli" 46 lidí včetně několika dětí, nyní čekají...

Komise ke kauze Kubice zřejmě vznikne

Zřízení speciální parlamentní vyšetřovací komise kvůli obsahu a úniku takzvané Kubiceho zprávy zřejmě dostane nakonec přece jen zelenou. Přestože poslanci...

Kubiceho zpráva podle premiéra pomohla ČSSD

Premiér Mirek Topolánek pronesl v nedělních Otázkách Václava Moravce několik takřka šokujících výroků. Uvedl, že aféra s Kubiceho zprávou pomohla ČSSD...

Výběr článků

Načítám