Hlavní obsah

Poslanci žádají informace o speciálních policejních týmech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové sněmovního branného výboru zaměří svou pozornost nejen na práci pracovního policejního týmu Mlýn, který se údajně zabýval úniky citlivých informací z policie, ale i týmu Zubr. Ten se měl podle informací České televize zabývat aktivitami vsetínského podnikatele Romana Zubíka, obviněného z finančních podvodů.

Foto: Petr Hejna

Břetislav Bakala v Trojici

Článek

Předseda výboru Jan Vidím (ODS) v pondělí řekl, že o týmu Zubr žádné informace nemá a doplnil, že další jednání výboru, kde by se kauza obou týmů řešila, by se mělo konat v únoru, přesný termín ale zatím stanoven nebyl. "František Bublan od nás dostal písemné zadání, k němuž se má vyjádřit do konce ledna. Teprve poté určíme termín," dodal Vidímův kolega z branně-bezpečnostního výboru Tomáš Kladívko (ODS).

Jasněji je v tom, kdo by se měl jednání zúčastnit. Vedení chce pozvat členy týmu Mlýn, dále státní zástupce, kteří jeho činnosti dozorovali, policejního prezidenta Jiřího Koláře a jeho náměstka Jaroslava Macháně, který měl od Mlýnu dostávat informace. Bublan ve středu členům výboru řekl, že Mlýn se věnoval únikům informací z policie k podnikatelům vyšetřovaným v hospodářských kauzách. Popřel, že by se Mlýn zabýval politickými kauzami a že sbíral informace přímo pro Stanislava Grosse. Zubr podle ČT vyšetřoval podnikatelské aktivity majitele vsetínského hokejového klubu Zubíka, obviněného z podvodů za zhruba 150 milionů korun.

Politici se neshodují v tom, zda měl Gross právo oba týmy vytvořit. Bublan tvrdí, že ano a že obecnou metodiku jejich zřizování vytvořil v roce 1997 tehdejší ministr vnitra za ODS Jindřich Vodička. Opoziční ODS ale věc za tak jasnou nepovažuje a požaduje právní analýzy toho, zda Gross postupoval správně.

Naopak za mediální bublinu a útok na policii považuje kauzu další člen branného výboru za ČSSD, Radim Turek. Domnívá se, že informace o týmech Mlýn a Zubr někdo "pouští" médiím účelově a v neúplné podobě. "Jsem o tom přesvědčen, že ta kauza vyplula naprosto účelově," řekl Turek. Nevyloučil, že to může souviset i s jarním sjezdem ČSSD, kde hodlá na funkci předsedy kandidovat Gross. "Může to mít také spojitost i s tím, že třeba někteří vrcholní představitelé ODS jaksi začínají znervózňovat z toho, že mohou být v ledasčem namočení," soudí Radim Turek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám