Hlavní obsah

Poslanci vyslechli šéfa GIBS i Nachtigalla z Mafry. Chtějí analýzu o křivém svědectví

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Už počtvrté zasedla v úterý sněmovní vyšetřovací komise k únikům z policejních spisů. Poslanci si vyslechli například šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína či šéfa strategického rozvoje vydavatelství Mafra Františka Nachtigalla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel GIBS Michal Murín

Článek

Kromě zmíněných dvou hovořil před komisí i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka a ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Michal Mazánek. Všichni byli zbaveni mlčenlivosti.

Nikdo z předvolaných nechtěl do médií nic komentovat. „S novináři se zásadně nebavím,“ prohlásil stroze Nachtigall při příchodu do Sněmovny.

Instrukce prý Nachtigall nedával

Na dotaz, zda dával instrukce dnes už bývalému redaktorovi deníku MF Dnes Marku Přibilovi, aby se scházel s někdejším ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, stručně odvětil, že ne. Babiš byl donedávna majitelem vydavatelství Mafra, do kterého kromě MF Dnes spadají například Lidové noviny či hudební televize Óčko.

Vyjádření pana Přibila a Nachtigalla se v některých ohledech lišila
Martin Plíšek (TOP 09), předseda vyšetřovací komise

Předseda komise Martin Plíšek (TOP 09) po jednání konstatoval, že výslechy daly poslancům určitý vhled do živých vyšetřovaných kauz. Konkrétně se jedná o kauzy Vidkun, Bereta, nahrávky Babiš – Přibil, dotační kauzu na ministerstvu školství, OKD a odposlechy Nečas – Nagyová a Nečasová.

„Pokud jde o vystoupení pana Nachtigalla z vydavatelství Mafra – ptali jsme se ho na veřejná vyjádření pana redaktora Přibila, on nám na to odpověděl. Vyjádření pana Přibila a Nachtigalla se v některých ohledech lišila,“ uvedl Plíšek, ale konkrétní nebyl.

Řekl pouze, že komise si zadá právní analýzu, co znamená nepravdivá výpověď nebo křivé svědectví.

To, že se výpovědi liší, neznamená, že došlo ke křivému svědectví
Radek Vondráček (ANO), člen vyšetřovací komise

Další ze členů komise, poslanec a místopředseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) však Novinkám řekl, že si nemyslí, že by někdo křivě svědčil. „Analýza je v obecné rovině, protože to kolegy zajímalo, když někdo přijde před vyšetřovací komisi a řekne nepravdivé údaje,“ vysvětloval.

„Když někdo chce, tak si tam vždycky něco najde. Ze své zkušenosti obhájce vím, že když se stane nějakých incident a je tam sedm svědků, tak každý má svoji verzi. Je tam nějaké subjektivní hodnocení. To, že se výpovědi liší, neznamená, že došlo ke křivému svědectví,“ dodal.

Přibil před komisí hovořil minulý týden. Tehdy uvedl, že ho na první schůzku s Babišem pozval právě Nachtigall.

Výsledky v září

Nahrávky Přibila a Babiše se začaly na internetu šířit letos na jaře. Lídr ANO se na nich s bývalým novinářem MF Dnes baví o kompromitujícím materiálu na politické konkurenty hnutí. Právě tato aféra byla příčinou vzniku komise, kterou iniciovala ČSSD.

Cílem sněmovního vyšetřovacího orgánu je prověřit, zda nedošlo ke zneužití informací z policejních spisů, k ovlivňování politické soutěže nebo k destabilizaci právního státu. Poslanci zasedají každé úterý a závěr mají plénu přednést 12. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám