Hlavní obsah

Poslanci se zatím uskromňovat v náhradách nebudou

Právo, ada, nig
PRAHA

Šéf lidovců Miroslav Kalousek se ve čtvrtek ve Sněmovně stal terčem ostré kritiky komunistů za svůj návrh na zrušení bezplatné letecké dopravy, zvýšených diet a zdvojených náhrad na dopravu pro poslance a senátory. Rozpravu o změnách takzvaného platového zákona nakonec poslanci na návrh ODS nečekaně ukončili a odložili až na březnovou schůzi Sněmovny.

Foto: Jan Řehounek
Článek

Kalousek si tak vysloužil pouze nálepku populisty, který se chce zalíbit. Kromě komunistů se totiž nikdo jiný do diskuse nezapojil. "Tento bodrý muž usoudil, že pánbůh je nespolehlivý a proto na něj nebude čekat a ujme se role sám", prohlásil poslanec KSČM Jaroslav Gongol. Podle něj si Kalousek myslí, že díky mediálně sledované kauze získá pověst boha.

Gongol přiznal, že si v katastru nemovitostí ověřoval majetkové poměry rodiny Kalouskových. Zjistil, že zatímco Kalousek má bydliště v Bechyni, jeho žena v Praze Strašnicích. Dotázal se proto šéfa lidovců, zda náhodou nepobírá od Sněmovny příspěvek na bydlení, z kterého hradí svůj pražský byt.

Na to Kalousek prohlásil, že by takový postup považoval za nemravný, a proto žádný příspěvek nepobírá, byť by na to měl nárok, neboť jeho volebním obvodem, kde má také svou poslaneckou kancelář, je Bechyně.

Co Kalouska osvítilo?

Dřívější Kalouskovy postoje k podobným návrhům na zrušení zdvojených náhrad na dopravu připomněl další poslanec KSČM Karel Vymětal. Uvedl, že sám navrhnul v minulosti již třikrát podobné kroky, přičemž poprvé Kalousek návrh podpořil, podruhé se zdržel a potřetí byl proti. "Nevím, co ho nyní tak osvítilo", dotázal se řečnicky Vymětal. Na to Kalousek uvedl, že poprvé posuzoval samotný návrh, zatímco v dalších případech spíš jeho předkladatele.

Komunisté pak shodně uváděli, že úspory, které by se mohly Kalouskovým návrhem novely platového zákona získat, jsou minimální a ve skutečnosti odvádějí pozornost od potřeby skutečných úspor. Poukazovali přitom na miliardy, o které stát přišel špatnou privatizací, sanací bank a vinou dalších kauz typu Diag Human.

Výhody a výhody

Kalousek ve svém návrhu chce zrušit bezplatnou leteckou dopravu pro zákonodárce s argumentem, že poslanci a senátoři dostávají až třicetitisícové příplatky na dopravu.

Kromě toho chce dát parlamentním funkcionářům, kteří mají k dispozici služební auto s kartou na benzín a zároveň dostávají příplatek na dopravu, na vybranou. Buď si nechají kartu a jejich příplatek se značně sníží, anebo ho budou pobírat v plné výši a přijdou o kartu. Příplatek na dopravu činí podle místa bydliště od 20 200 do 30 300 korun čistého měsíčně.

Kromě toho chce šéf lidovců připravit politiky o zvýšené diety při zahraničních cestách. Ty dosahují v případě zákonodárců a ministrů 2,5 násobek oproti ostatním zaměstnancům, v případě premiéra a šéfů parlamentních komor je to 3,5 násobek. Kalousek argumentuje tím, že politici při zahraničních cestách obvykle nic neutratí, neboť je o ně všestranně postaráno. Proto nevidí důvod, aby pobírali zvýšené diety.

Reklama

Související články

Poslanci posoudí, zda si utáhnou opasky

Na programu Sněmovny jsou v pátek kromě jiného předlohy, v nichž se počítá se zdražením cigaret a omezením některých výhod, které mají poslanci a senátoři....

Výběr článků

Načítám