Hlavní obsah

Poslanci pustili větší zdanění hazardu do závěrečného čtení

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna v úterý poslala do závěrečného čtení novelu zákona o hazardu i dvou souvisejících norem, které mají od příštího roku změnit zdanění hazardních her. Poslanci k normám přednesli desítky pozměňovacích návrhů. Závěrečné schvalování by mělo být ještě v březnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéfové poslaneckých klubů (zleva) František Laudát (TOP 09), Zbyněk Stanjura (ODS) a Roman Sklenák (ČSSD)

Článek

Vláda navrhla hazard zdanit v rámci tří sazeb - 35 procent na technická zařízení, za něž by se čtvrtletně platila ještě minimální daň z provozu ve výši 9200 korun. Na živé hry jako jsou loterie či binga by se vztahovala sazba 30 procent a 25 procenty by měly být zdaněny kurzové sázky.

Rozpočtový výbor navzdory tomu odsouhlasil, aby se na technická zařízení vztahovala daň 35 procent, zatímco zbývající hazard by byl zdaněn 23 procenty.

Hazard by byl zapovězen lidem, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi i těm, kterým by to zakázaly orgány činné v trestním řízení. Dotyční by byli uvedeni ve speciálním rejstříku, do něhož by se mohli lidé nechat zapsat i dobrovolně.

Pokud by tak člověk uvedený v rejstříku chtěl sázet on-line nebo hrát v kasinu, měl by smůlu, neboť by si nemohl zřídit konto, případně by nebyl vpuštěn do herny. „Osobu zapsanou v rejstříku nesmí provozovatel vpustit dále do herny nebo kasina a nesmí jí umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto,” uvádí návrh zákona.

Legálně podnikat by podle návrhu mohly i zahraniční on-line sázkové kanceláře, což by umožnilo jejich zdanění.

Poslanci mimo jiné navrhli, aby se zvětšil podíl obcí na hazardních odvodech i to, že by daňové úlevy měly společnosti podporující sportovní organizace stanovené ministerstvem školství. Podobně by měly být zvýhodněny i společnosti podporující Český olympijský výbor.

Sporná možnost blokace stránek by mohla zmizet

Poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové) navrhl, aby z normy vypadly dva paragrafy, které by ministerstvu financí umožňovaly blokovat internetové stránky s nepovoleným hazardem. Případně že by o jejich blokaci mohl rozhodovat soud.

Na rizika spojená s omezováním přístupu k internetu opakovaně upozorňuje Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR), které návrh zákona kritizuje.

Znění par. 82 Zákona o hazardních hrách - Blokace nepovolených internetových her
(1) Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen „seznam nepovolených internetových her“).
(2) Na seznam nepovolených internetových her se zapíše internetová stránka, na níž je provozovaná internetová hra v rozporu s § 7 odst. 2 písm. b).
(3) Povinnost podle odstavce 1 jsou poskytovatelé připojení k internetu splnit ve lhůtě 15 dní ode dne zveřejnění internetové stránky v seznamu nepovolených internetových her.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám