Hlavní obsah

Poslanci projednají zákon o legalizaci léčebného konopí

– Praha
Novinky, val

Poslaneckou sněmovnu čeká ve středu hlasování o novele, která má umožnit některým nemocným užívat konopí jako lék. Očekává se, že by návrh měl bez potíží postoupit dál, jelikož se pod něj podepsali poslanci napříč spektrem.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle odborníků je možné konopí používat zejména na zmírnění projevů některých chronických nemocí, jako je rakovina nebo AIDS. Pomáhá rovněž lidem s roztroušenou sklerózou a Parkinsonovou nemocí.

Uzákonění konopí coby léčebného prostředku by tak mohlo pomoci eliminovat domácí samopěstitele nebo obchodníky na černém trhu, třebaže autoři novely upozorňují, že schválení by neznamenalo legalizaci domácího pěstování konopí. Už tak je Česko na špici evropských uživatelů marihuany.

Léky by měla hradit pojišťovna

Novinka by měla začít platit od příštího roku. Konopí by mělo dodávat tři až deset českých farem, které ovšem budou muset k provozu získat licenci. Jejich udělování má mít na starost Státní ústav pro kontrolu léčiv, který bude zároveň od farem konopí vykupovat.

O tom, zda pacient ke své léčbě potřebuje léčebné konopí, rozhodne lékař. Přípravek má být vydán na elektronický předpis, aby se předešlo jeho padělání nebo zneužívání. Konopné léky by měla hradit či na ně alespoň přispívat pojišťovna. Jinak by podle odborníků neměla novela smysl a lidé by se nadále ke konopí dostávali svépomocí.

Podobný systém funguje například v Izraeli, kde měsíční dávka přijde maximálně na pět procent nejnižšího příjmu. Pro léčebné účely se konopí legálně užívá také například v Kanadě a dalších deseti státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám