Hlavní obsah

Poslanci projednají důstojný důchod pro zchudlé olympijské medailisty

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

V době své vrcholné kariéry mysleli na výkony, na medaile, úspěch a slávu, ale nad svým zdravím, které jim může připravit po létech těžké chvilky, příliš neuvažovali.

Foto: ČTK

Vzpěrač Ota Zaremba nyní žije z invalidního důchodu. Zlatou olympijskou medaili vybojoval v roce 1980.

Článek

Ve Sněmovně je šest let po prvním neúspěšném pokusu druhá předloha, která by měla českým olympijským medailistům pomoci aspoň k průměrnému důchodu v případě, že doplatili zdravím na svůj sport a spadli na sociální dno. Pomoci těm, kteří se do roku 1992 zasloužili o slávu své země, a přesto nyní žijí pod sociálně únosnou hranicí, má zákon, jehož návrh předložili v těchto dnech parlamentu poslanci Věcí veřejných.

Zaremba a spol.

Počítá s tím, že by se olympijským medailistům dorovnávala penze do výše průměrného důchodu. Ta nyní činí 10 765 korun. Jde přitom o známá jména – gymnastka Věra Černá, veslař Václav Kozák, hokejista Milan Kajkl či vzpěrač Ota Zaremba.

Hokejového obránce Milana Kajkla, stříbrného z Innsbrucku 1976, dostihla mj. roky neléčená achilovka. Po skončení kariéry pracoval ve Škodovce, jako provozní v restauraci či jako ostraha v obchodním domě.

Nemělo by jít o nějaké zvýhodňování na úkor jiných, ale o jistý obecný princip chování vůči lidem, kteří reprezentovali naši republiku.
Miroslav Jansta

Když musel na operaci, bral tak malou nemocenskou, že s penězi na léky mu musely vypomoci Nadační fond Ivana Hlinky, hokejový svaz a plzeňský klub.

Veslař Václav Kozák byl tři roky po svém triumfu na kanále v Římě v roce 1960 vyhlášen i nejlepším sportovcem ČSSR. Přesto dožil v domově důchodců v Terezíně, po létech prožitých ve společnosti láhve alkoholu jako bezdomovec, neboť nesehnal práci i kvůli sportem zničené páteři. Zemřel 15. března 2004.

Vzpěrač Ota Zaremba, který si proti sobě poštval veřejnost svým přiznáním dopingu, žije z částečného invalidního důchodu, a kvůli penězům prodal i svou zlatou medaili z Moskvy.

V podobných situacích se ocitá po skončení kariéry řada sportovců.

Nejkřiklavějším současným případem je mistryně světa na kladině a držitelka 63 medailí ve sportovní gymnastice Věra Černá, která v roce 1980 se sportem předčasně skončila kvůli prasklému obratli a ploténkám po jednom z doskoků při tréninku.

Stát v posledních letech svými úspornými reformami těžko se pohybující ženě, navíc ochrnuté po operaci nádoru na mozku, postupně odebíral sociální dávky i průkaz pro handicapované občany. Jak uvedlo Právo, bývalá sportovkyně, jež 17. května oslaví padesátiny, nyní přišla i o příspěvek na péči a na mobilitu.

Inspirace v zahraničí

„Naše země tak může dát najevo, že si váží lidí, kteří ji ve sportu na světové úrovni reprezentovali, a že je připravena zajistit jim podmínky důstojného stáří ve formě průměrného starobního důchodu,“ říká návrh VV.

Argumentují i tím, že např. reprezentanti v Maďarsku dostávají 1000 eur (25 tisíc Kč) a v Polsku 500 dolarů (10 tisíc Kč) jako celoživotní rentu již od 35 let. Podle jednoho z navrhovatelů, šéfa VV Víta Bárty, by se zákon mohl týkat Věry Čáslavské. VV zdůraznily, že návrh je úsporný, šlo by asi o jednotky miliónů ročně.

Již před šesti lety narazili tři poslanci ČSSD a ODS s návrhem na měsíční rentu 20 tisíc pro úspěšné olympioniky-důchodce. Neuspěli o jediný hlas.

Jansta: Je to dobrý nápad

Znamenalo by to roční výdaj 14 miliónů a strhl se velký povyk. Proti se postavila celá vládní koalice. Jejím politikům se nelíbilo, že by se po sportovcích mohli domáhat renty i třeba vědci, učitelé a jiné profese. Zdálo se jim 20 tisíc Kč moc ve srovnání třeba s odbojáři. Zákon neprošel, neboť prý návrh je „nesystémový, asociální, nespravedlivý, škodlivý a nebezpečný“. Tehdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) by jako řešení viděl formu nadačního fondu.

Větší uznání sportovců by uvítal předseda České unie sportu (bývalý ČSTV) a místopředseda Českého olympijského výboru (ČOV) Miroslav Jansta. „Návrh neznám, ocenění je určitě na místě, ale je otázkou, jak by mělo vypadat,“ řekl v pondělí Právu.

Podle něj si bývalý ČSTV a ČOV nechal zpracovat průzkum o sportu, ze kterého vyplynulo, že 75 procent pozitivních zpráv o ČR, nebo dříve o Československu, je spojeno s výsledky našich sportovců. „Náš stát obecně zanedbal přístup ke sportu,“ tvrdí Jansta.

Pak mohou přijít další kategorie, třeba umělci, nebo piloti, a na takové vyzobávání různých kategorií jít nehodlám.
Marek Benda

Připomněl, že vrcholoví sportovci se často potýkají kvůli sportu se zdravotními problémy, takže při odchodu do starobního nebo invalidního důchodu na tom nejsou nejlépe.

„Nemělo by jít o nějaké zvýhodňování na úkor jiných, ale o jistý obecný princip chování vůči lidem, kteří reprezentovali naši republiku,“ uvedl Jansta.

Podle šéfa poslanců ODS Marka Bendy by vytrhnutí olympioniků mohlo být začátkem cesty, která je potom nezastavitelná.

„Pak mohou přijít další kategorie, třeba umělci, nebo piloti, a na takové vyzobávání různých kategorií jít nehodlám,“ řekl Právu s tím, že taková cesta byla přijatelná výhradně ve vztahu k odboji, ale neměla by se rozšiřovat.

Postoj soc. dem. nedokázal odhadnout šéf klubu Jeroným Tejc. Sám by prý takový návrh mohl podpořit, protože pro podobný hlasoval už v roce 2007, ale jak se k němu postaví celý klub, nechtěl na dotaz Práva předjímat.

„Nemám žádné informace o tom, jak návrh vypadá, Věci veřejné ho s námi nepředjednaly,“ uvedl Tejc.

Anketa

Měli by olympijští medailisté dostávat od státu důchod, na který by běžně nedosáhli?
ano
71,6 %
ne
28,4 %
Celkem hlasovalo 14590 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám